Rákkal diagnosztizálták? Ezt tegye!

Orvosi ajánlások arra az esetre, ha valakinél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak. Mit tegyünk a betegség legyőzéséhez? Mire kell különösen figyelni?

Tennivalók a rákdiagnózis után

Az ausztrál férfiak felét diagnosztizálják rákkal 85 éves koruk előtt. Az ausztrál nőknél pedig minden harmadiknál alakulhat ki daganatos betegség - ugyancsak 85. életévükig. Az ismert onkológus, Dr. Ranjana Srivastava most megosztotta tapasztalatait és tudását arról, hogy mit tegyenek azok, akiknél kimutatták a tumort, és a kezelésre várnak vagy már meg is kezdődött a terápia.

A szakértő elsősorban azt tartja fontosnak a brit lap, a Daily Mail szerint , hogy az érintettek kérjenek teljes őszinteséget a kezelőorvosaiktól, illetve az egészségükkel foglalkozó más specialistáktól. Srivastana a könyvében erre a helyzetre készíti fel a pácienseket. "Szóval ez rák: most mi lesz?" (So It's Cancer: Now What?) a címe a kiadványnak, amely a daganatos betegséggel felvett harcról szól.

Mit tegyen, ha rákot diagnosztizálnak önnél? daganatos megbetegedések rák rák diagnózisa legyőzni a rákot orvosi ajánlás
Mit tegyen, ha rákot diagnosztizálnak önnél?

A szerző azoknak a tapasztalatait használja fel, akik már átestek a rákon, és olyan tanácsokat is ad, amelyek a betegségben szenvedőknek talán eszébe sem jutott volna, de valójában sokat számítanak. Srivastana először is arra hívta fel a figyelmet, hogy a pánikot kell elkerülni. A korai stádiumú rák diagnózisa esetén ugyanis meglehetősen jók a prognózisok, ami a betegek számára lehetővé teszi, hogy a megfelelő kezelés után normális életet éljenek.

Így általában a mellrákok, amelyeket mammográfiával észlelnek, általában kicsik és operálhatóak. A bélrák esetében pedig a különböző vizsgálati, szűrési eljárások fejlődésével a halálesetek száma csökkent.

Nem rosszak a túlélései esélyek

Valójában számos más betegség esetén a pácienseknek rosszabbak a kilátásaik. (Bizonyos szív-, vese és más betegségekről van szó.) Eközben a rák túlélési rátái folyamatosan javulnak: az aktuálisan, tehát jelen pillanatban rákkal diagnosztizáltak 65 százaléka számíthat arra, hogy öt éven túl is élni fog. Vagyis az elmúlt két évtizedben 30 százalékkal javult a prognózis az esetükben.

A diagnózis esetén ugyanakkor fontos tanács, hogy a háziorvosunkkal való kapcsolatot újra fel kell vennünk. A rákbetegek a doktorok közül többfélével is találkoznak, így háziorvossal, onkológussal, sebésszel, sugárkezeléssel foglalkozó onkológussal. Az első kettővel válik tartósabbá a legtöbbször a kapcsolat.

A jó háziorvos nemcsak meghallgatja a beteg panaszait, hanem megfelelő specialistákhoz irányítja, fontos tesztvizsgálatokat végeztethet el. A háziorvos maga, illetve egy kórház irányíthatja a beteget olyan specialistához, aki rákos betegségekkel foglalkozik . Ezek az onkológusok.

A rák nem egyik napról a másikra alakul ki

Fontos tudni, hogy a rák nem egyik napról a másikra fejlődik ki, így a kezelés átgondolására mindenképpen van idő. Először is fontos a megfelelő onkológus kiválasztása. A betegeknek meg kell fontolniuk, hogy mit tesznek, és a prioritási listákon kell elgondolkodniuk, a kezelést nem kell már a diagnózis másnapján elkezdeni.

Rák, áttét, daganat: pontosan mik ezek? Részletekért kattintson !

A beteg és az onkológus viszonya nagyon fontos: kölcsönös tiszteletre és megértésre van szükség. Ugyanakkor eltérő lehet az orvosok habitusa és a betegek igényei. Vannak betegek, akik azt szeretik, hogy az orvos pontosan előírja, hogy mit tegyenek, de a lelki problémáikkal máshová fordulnak. Mások viszont azt szeretnék, ha az orvos mindennel foglalkozna, azaz "holisztikusan" állna a beteg problémáihoz. Egyesek minden döntést az orvosra bíznak, mások az együttműködőbb megközelítésekre számítanak.

Fontos, hogy a képzettségbeli vagy más különbségek ellenére az orvos közérthető, hétköznapi formában magyarázza el a betegnek a helyzetet. De nemcsak egyszerű, hanem őszinte beszédre is szüksége van a betegnek - állítja a könyv szerzője. Még a rossz hír is fontos lehet ilyenkor, ha azt megfelelő módon, a gyógyulást elősegítendő közlik a beteggel.

Dr. Srivastava szerint fontos, hogy az orvos le is írja, amit közöl, mert akkor azt a beteg otthon újra el tudja olvasni. A szakértő mindezen túl fontosnak tartja a partnerek, hozzátartozók és barátok segítségét is, minderről részletesen ír a könyvében. Annyit ezzel kapcsolatban is fontos hangsúlyozni: a rákbetegeken sokszor eluralkodhat az elhagyatottság érzése, ezért ha valaki nem hagyja egyedül a pácienst, már azzal is nagyon sokat segíthet neki. Ilyenkor az is nagy segítség, hogy például kocsival elviszik a beteget, aki így nem egyedül üldögél a váróteremben vagy nem egyedül megy a kezelésre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra