Rákgyógyítás: így gátolják a tumornövekedést

A célzott kezelések körébe tartoznak a sejtszaporodásért felelős receptorok gátlását célzó terápiák, amelyeket az áttétes vastag- és végbélrákoknál a kemoterápiával kombinálva, a rosszindulatú fej-nyaki daganatoknál pedig a sugárterápia mellett vetnek be.

Új eljárások

A kemoterápiák mellett egyre több olyan eljárást szabadalmaztatnak világszerte, amelyek az egészséges sejteket is megviselő citosztatikumokkal együtt alkalmazva célzottan csak a ráksejtek pusztítására, illetve szaporodásuk gátlására törnek. Az alapvető sejtműködések szabályozásában fontos szerepet játszanak a gének, amelyek befolyásolják a sejtek osztódását, szaporodását. A sejtosztódás kóros felgyorsulása daganatok keletkezését eredményezheti.

A daganatok esetében a sejtszaporodás hátterében sejtszintű szabályozási zavarokat találunk, amelyek a sejtosztódás és a sejthalál körforgását, ezeknek a folyamatoknak az egyensúlyát általában többféle módon befolyásolják.

A célzott terápia

A daganatellenes kezelés egyik fontos molekuláris célpontjai a sejtfelszíni növekedési faktorok, illetve ezek receptorai. A receptorok a sejteknek általában a felszínén meglévő fehérjecsoportok, amelyekhez a növekedési faktorok képesek kötődni, s a kötődés révén a sejtnek olyan jeleket adni, ami befolyásolja a működését, többek között az osztódását. A hagyományos kemoterápiák mellett az elmúlt évtizedben újabb típusú készítmények jelentek meg, amelyek a daganatok kialakulásában és növekedésében, bizonyos esetekben az áttétképződésben kulcsfontosságú szerepet játszó molekuláris célpontok ellen hatnak. Ezen készítmények alkalmazása esetén beszélünk célzott terápiáról (target-terápiáról).

Monoklonális antitestekkel a tumorok ellen

Az úgynevezett monoklonális antitestek a célzott terápia egyik lehetőségét nyújtják mind hematológiai kórképekben (leukémia, limfóma), mind az úgynevezett szolid (solidus = szilárd, nem üreges, tömör) tumorokban.

Az antitest egy fehérje, ez az elnevezés ellenanyagot jelent. A szervezetben az ellenanyagok a vérben és a nyiroknedvben keringenek. A monoklonális antitesteket klónozással, laboratóriumban állítják elő, így nagy mennyiségű anyagot tudnak létrehozni. Az így nyert monoklonális ellenagyagok a daganatok fejlődésében szerepet játszó úgynevezett tumor antigéneket célozzák meg. Amikor a monoklonális ellenanyagok a tumor-antigénekhez kötődnek, befolyásolják a daganatsejtekben zajló folyamatokat.

Ma már többféle ilyen monoklonális antitestet használnak a rosszindulatú daganatok, például az emlőrák, a tüdőrák, a vastagbél- és végbélrákok, a fej-nyaki rosszindulatú daganatok kezelésében. A többféle, jelenleg használt monoklonális antitestek egyike az a tumor-antigén, amelyhez az EGFR kötődik, s amely révén befolyásolja a ráksejt működését. Az EGFR az epidermalis growth factor receptor angol kifejezés rövidítése, egy olyan sejtfelszíni receptort jelent, amely a növekedésért felelős.

A teljes cikk a Rákgyógyítás.hu portálon olvasható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció