Pókhálóból készíthetnek mRNS-vakcinát a rák ellen

Pókhálóból kivont fehérjén alapulhat a rák elleni vakcina a jövőben.

Ha nem is a Pókember, de egy új kutatás elhozhatja a rák elleni küzdelem új korszakát. Legalábbis a svédországi Karolinska Institutet eredményei szerint egy, a pókselymet használó eljárással megnövelhetik a rákellenes fehérjék élettartamát, amelyek legyőzhetik a daganatokat - írta az IFL Science.

Hozzájárulhat a rák legyőzéséhez

A Structure című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a pókselyem fehérje, amely a természet egyik legerősebb polimerje, megakadályozhatja a P53-nevűfehérjegyors lebomlását a szervezetben, így hozzájárulhat a rák legyőzéséhez. A fehérjét a rákellenes kezelések egyik titkos favoritjának tartják, amely ha tovább él, elvileg több rákos sejtet pusztíthat el. A P53 mutációja az összes rákos megbetegedés mintegy felében megtalálható, és ez a jelenleg ismert leggyakoribb genetikai hiba a rákban.

Pókhálóból készíthetnek mRNS-vakcinát a rák ellen.
Pókhálóból készíthetnek mRNS-vakcinát a rák ellen. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A pókselyem fehérje abban segít, hogy stabilizálja a P53-at, úgy, hogy vele egyesítve új fehérjét hoz létre. "Sajnos a P53 egy összetett funkciójú fehérje. Nagy és instabil szerkezetű, ami azt jelenti, hogy nem marad meg sokáig a sejtben. Pótolni ezért nem lehet, de egyesíteni más fehérjékkel igen"- mondta Sir David Lane, a Karolinska Institutet vezető professzora. A kutatók a p53-at egy rendkívül stabil és kompakt pókselyemdoménnel vegyítették. Felfedezték, hogy ez az új fúziós fehérje stabilabb, mint a p53, és "feloldotta" a p53 transzlációját, így egy biológiailag aktív fehérje jött létre, ami azt eredményezheti, hogy a hagyományos p53-nál hatékonyabban akadályozza meg a daganatokat.

Összefoglaljuk, mi történik a szervezetben mRNS-vakcina hatására.

A P53 egy jól körülírt tumorszuppresszor fehérje, amelynek kritikus szerepe van a sejtosztódás irányíthatatlanná válásának megakadályozásában. Bizonyos értelemben minőségellenőrként működik: a DNS-hez kötődve azt érzékeli, hogy a sejteket UV-fény, vegyi anyagok vagy más genotoxikus anyagok károsítják. A P53 azonosítja az esetleges "hibákat", és "eldönti", hogy kijavíthatóak-e, vagy aktivál egy génutat a károsodás kijavítására, vagy aktiválja az utat a sejt elpusztítására, ha a károsodás túl nagy. Ha a P53 károsodik vagy hibássá válik, a sejtek gyorsan kicsúszhatnak az irányítása alól, és gyorsan osztódni kezdenek, tumort hozva létre.

A módszernek ugyanakkor lehetnek hátulütői, ezért még további vizsgálatok szükségesek. Egyelőre azt vizsgálják, hogyan kezelik a fehérjét a sejtek, és hogy nagy mennyiségben okoznak-e mérgezéses reakciót a szervezetben. A kutatók szerint, ha a módszer kiállja a próbákat, és erre sok esély van, a pókselyem fehérje a jövőben egy rákellenes mRNS-vakcina lehetséges alapanyagául is szolgálhat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)