Percek alatt kimutatható lesz a rák

Kilencven százalékos bizonyossággal képes lesz kimutatni a daganatot egy alig tízperces vérvizsgálat, melynek kifejlesztésén ausztrál kutatók dolgoznak.

A daganatos megbetegedések előfordulása az utóbbi néhány évtizedben többszörösére ugrott, aminek egyik oka furcsamód éppen az orvostudomány fejlődése. Világszerte egyre hosszabb életkorra számíthatnak ugyanis az emberek, bizonyos daganattípusok előfordulása pedig a kor előrehaladtával jelentősen megnő. A diagnosztikai eljárások fejlődésének köszönhetően hatékonyabban fel lehet ismerni ezeket a betegségeket, a korai diagnózis pedig rengeteg életet megmenthet. Ez utóbbit segítheti a rákteszt, amely a vérből alig tíz perc alatt képes kimutatni a daganat jelenlétét.

A rák első és legfontosabb jelei Hogy egy daganatos betegség gyógyítható-e, nagyban függ attól, mikor diagnosztizálják. A cél: minél hamarabb észlelni a bajt - és ebben nemcsak a szűrővizsgálatok vannak segítségünkre, hanem az is, ha odafigyelünk testünk változásaira. Íme, a leggyakoribb vészjelzések - kattintson!

Tíz perc alatt kimutathatja a daganatot

A teszten ausztrál kutatók dolgoznak, akik rájöttek, hogy a rákos sejtek DNS-lánca teljesen máshogy viselkedik, hogyha speciális, aranyrészecskéket tartalmazó vízzel érintkezik. Ennek tudatában ki tudnának fejleszteni egy olyan egyszerű, hordozható eszközt, amely a rosszabb felszereltségű kórházakban is alkalmazható lesz a későbbiekben.

Tíz percen belül kimutatja a daganatot a vérteszt
Tíz percen belül kimutatja a daganatot a vérteszt

A kísérleti fázisban lévő rákteszten kétszáz vérmintát elemeztek már, amelyekből 90 százalékos pontossággal ki tudták mutatni a daganatokat. Nagy erőssége, hogy többféle daganattípust képes felismerni: diagnosztizáltak már vele emlő-, prosztata- és gyomorrákot, valamint limfómát is, de a kutatók úgy vélik, hogy más daganattípusok felismerésére is alkalmas. Mindezt nagyon gyorsan teszi, az egész vizsgálat nem tart tovább tíz percnél.

Az ilyen rákteszteknek kiemelt szerep juthat a fejlődő országokban, ahol orvosokból és képalkotó diagnosztikai eszközökből (MR, CT) is óriási hiány van. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy mikor állhat a páciensek szolgálatába, az engedélyeztetésig ugyanis számos klinikai kutatáson át kell esnie.

Forrás: WebMD

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: