Ősi indiai fűszer gyógyíthatja a mellrákot

Az indiai konyha egyik alapfűszere - pontosabban a belőle kivont vegyület - hatékony gyógyszeralapanyag lehet az emlőrák legnehezebben kezelhető típusai ellen, állítja egy új kutatás.

Embereken tesztelik a mellrák elleni védőoltást.

Egy új kutatás szerint a kardamonin - vagyis a kardamom nevű, indiai eredetű fűszerből kivont vegyület - elősegítheti a mellrákot okozó tumorsejtek pusztulását, mert csökkenti azt a képességüket, amellyel kikerülhetik azimmunrendszervédekező mechanizmusait. Az eddigi vizsgálatok alapján ez különösen igaz éppen azemlőráklegkevésbé kezelhető, ám annál veszélyesebb változatára, az úgynevezett tripla-negatív emlőrákra (az angol rövidítése szerint: TNBC) - olvasható a Medical News Today szakportálon.

kardamom, mellrák, indiai fűszer
A kardamom alapanyaga segíthet a mellrák gyógyításában (képünk illusztráció, rajta távol-keleti fűszerek láthatók: fahéj, kardamom, csillagánizs). Fotó: Getty Images

Mi az a tripla-negatív emlőrák?

Az emlőrák valójában nem egyetlen betegséget takar, hanem többféle kórkép gyűjtőfogalma. A különböző típusokat a tumorsejtek felszínén lévő receptor fehérjék alapján lehet elkülöníteni egymástól. Alapvetően háromfajta receptorról beszélhetünk, amelyek megléte vagy hiánya alapján azonosítható a betegség konkrét típusa. Ezek az ösztrogén receptor (ER), a progeszteron receptor (PR) és a humán epidermális növekedési faktor receptor (HER2).

A tripla-negatív emlőrák a betegség különösen súlyos formája. Nevét arról kapta, hogy a sejtjein nem találhatóak ösztrogén és progeszteron receptorok, és nincs HER2-receptorfehérjetúltermelés sem. Mivel ez az a három összetevő, amelyek az emlőrák más típusai esetén az alkalmazott hormonkezelés leggyakoribb célpontjai, ezért ennek a daganattípusnak a felismerése és kezelése nagy kihívást jelent.

A tripla-negatív emlőrák az összes emlőrák 10-15 százalékát teszi ki, és különösen gyakori a fiatalabbak, a színes bőrű és az emlőrákra hajlamosító génekkel (BRCA mutáció) rendelkező nők körében. Jellemzően gyorsabban terjed és kedvezőtlenebbek a kilátásai, mint a mellrák többi, hasonlóan invazív változatának.

Hogyan segíthet a kardamom?

A kutatók szerint a természetes kardamonin vegyület - a már meglévő gyógyszerekkel és kezelési módokkal kombinálva - alkalmas lehet a TNBC gyógyítására. Korábban már igazolták a vegyület kedvező farmakológiai hatásait, különösen az emlő-, prosztata- és vastagbélrák, valamint a gyulladásos és szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A kardamonin megakadályozza a szervezetben a gyulladást, az oxidatív stresszt és más, rákkeltő folyamatokat.

A mostani kutatás két sejtvonalra koncentrált, amelynek kulcsszerepe van a szervezet rákos sejtekre adott immunválaszában. A PD-1, vagyis a "programozott sejthalál fehérje 1" olyan fehérje, amely a T-sejteken, vagyis azokon az immunsejteken jelenik meg, amelyek védik a szervezetet a fertőzésektől, és segítenek elpusztítani a rákos sejteket. A PD-L1, vagy "programozott sejthalál ligandum 1", pedig olyan fehérje, amely nagy mennyiségben megtalálható az antigénprezentáló sejteken, valamint bizonyos rákos sejteken.

Amikor a PD-1 a PD-L1-hez kötődik, fékként működik, és megakadályozza, hogy a T-sejtek más sejteket támadjanak meg. Eközben gátolja azt is, hogy a T-sejtek megöljék a rákos sejteket, amelyek nagy mennyiségű PD-L1-et tartalmaznak, és így hátráltatja a szervezet immunvédelmét. Ezért a PD-L1 gátlása és a PD-1-hez való kötődésének megakadályozása növeli a T-sejtek azon képességét, hogy elpusztítsák a rákos sejteket. Az olyan immunterápiás gyógyszerek, mint az avelumab (Bavencio) és az atezolizumab (Tecentriq) ezt az elvet alkalmazzák.

Az eredmények szerint a kardamoninkezelés mindkét sejtvonal esetében a rákos sejtek életképességének csökkenését eredményezte, tehát egyértelműen hatásosnak bizonyult. A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek a témában, de az már most látszik, hogy a kardamonin a műtét, a sugárkezelés vagy a jelenleg ismert kemoterápiák mellett és helyett is felhasználható lehet a TNBC új, kevesebb mellékhatással járó kezelésében a közeljövőben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)