Nem minden rákbeteg kap adókedvezményt

Az idei évtől bővítették azon betegségek és fogyatékosságok listáját, amelyek adókedvezményre jogosítják az érintetteket. Mindez azonban egy furcsa helyzetet is teremtett.

Milyen esetekben kaphatnak adókedvezményt a cukorbetegek? Részletek itt.

Az szja-ról szóló törvény személyi adókedvezményként említi a súlyosan fogyatékos magánszemélyek számára elérhető, az összevont adóalap adóját csökkent kedvezményt. A kedvezmény összege az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékával egyenlő, amely 2019-ben 7450 forintnak felel meg. Egy évben ez közel 90 ezer forintot jelent az érintettek számára. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket külön kormányrendelet sorolja fel. E listára került fel idén január elsejétől az emlő-, a méhnyak-, a petefészek-, a prosztata- és a hererák, valamint az endometriózis.

A bővítés ellenére sem minden rákbeteg részesülhet adókedvezményben
A bővítés ellenére sem minden rákbeteg részesülhet adókedvezményben

Miközben tehát több daganatos beteg is részesülhet ezentúl az adókedvezményben, egyéb, ugyancsak számos embert érintő tumoros kórképek esetén már nem él ez a lehetőség. "Örülünk az adókedvezmény kiterjesztésének, viszont nem értjük, mi alapján döntötték el, hogy egy prosztatarákos vagy emlőrákos betegnek jár adókedvezmény, de a vastagbélrákos vagy tüdőrákos betegnek nem, csak ha már agyi vagy csontáttétei vannak, esetleg sztómával él" - fogalmazott Kalotay Gábor, a daganatos betegeket összefogó Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke a Népszavának. Kitért rá, egy rosszindulatú daganatos betegség diagnózisa minden családot megterhel fizikailag, érzelmileg és anyagilag egyaránt, elfogadhatatlan tehát, hogy különbséget tegyenek rákbeteg és rákbeteg között.

A lap megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma kifejtette, hogy "a melléklet bővítése a fenti hat egészséget, reproduktivitást súlyosan érintő kórképpel illeszkedik a Kormány Családok Éve koncepciójához". A szaktárca hozzátette azonban, hogy az adókedvezményre jogosító kormányrendelet átfogó felülvizsgálatára még az idén sor kerülhet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)