Nem ajánlják a gyógynövényeket a rákosoknak

A kiegészítő terápiaként alkalmazott gyógynövényi termékek akadályozhatják a megkezdett hagyományos rákterápia hatását - figyelmeztetett Maria Joao Cardosoo, a lisszaboni Champalimaud Rákközpont vezető mellráksebésze.

Fontos lenne, hogy a betegek közöljék az orvosaikkal, ha fogyasztanak valamilyen gyógynövénykészítményt - emelte ki a szakember. A fokhagyma-, a gyömbér- és a gingkotabletta például a mellrák terjedésekor hátráltatja a bőr sebeinek gyógyulását. Ráadásul semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a gyógynövényes terápiák vagy krémek segítenének a rákos betegeken. Ha pedig kétséges a hatás, jobb, ha a betegek inkább nem alkalmazzák ezeket - hangsúlyozta.

rák, mellrák, gyógynövény, gyógynövénykészítmény, daganatos megbetegedés
rák, mellrák, gyógynövény, gyógynövénykészítmény, daganatos megbetegedés

Többet árt, mint használ

A professzor szerint az orvosoknak sokkal aktívabbnak kellene lennie ebben a kérdésben, és rá kellene kérdezniük a rákterápián lévő pácienseknél, hogy milyen egyéb kiegészítő készítményt szednek. Nagyon fontos, hogy a betegek mindig leellenőriztessék orvosaikkal a kiegészítő terápiát a bőrre is átterjedő rákbetegség gyógyításakor. Öt mellrákos esetből egy átterjed a bőrre is, de a többi daganatos betegségeknél ez az arány kisebb - tette hozzá.

Mitől alakulhat ki mellrák? A válaszért kattintson ide!

A gyógynövényes termékek befolyásolhatják a hormonterápiás vagy kemoterápiás kezelés hatásait, bizonyos termékek pedig meghosszabbítják a véralvadási folyamatot, így a sebek hosszabb idő alatt gyógyulnak be. Az Andrographis paniculata (gyomorkeserű), a kerti székfű, a fokhagyma, a gingko, a ginzeng, a galagonya, a vadgesztenye és a kurkuma is lassítja a véralvadást. Persze nem csoda, hogy a betegek alternatív, kiegészítő kezeléseket is keresnek, hiszen abban bíznak, hogy ezek segíthetnek. Azonban előfordulhat, hogy a kísérletezéssel több kárt okoznak maguknak, mint amennyi előnyük származik belőle - figyelmeztetett. "Ne felejtsük el: a gyógyításban a legfontosabb, hogy ne ártsunk" - fűzte hozzá.

A gyógynövénykészítmények mellett azonban egyes élelmiszereket is érdemes kerülni a rákkezelés ideje alatt. Ilyen például a grapefruit és a narancs is, ezek ugyanis befolyásolják a rákgyógyszerek lebomlását a szervezetben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció