A mell ultrahangvizsgálata: mikor van rá szükség?

Vannak bizonyos jelek, amelyek esetén azonnal orvoshoz kell(ene) fordulni.

„Az emlő ultrahangos vizsgálata nagy segítséget jelent a többi között a bennük lévő csomók természetének tisztázására, a fájdalom okának kiderítésére, valamint különböző kóros állapotok, oda nem illő képletek diagnosztizálására” - foglalta össze dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont radiológusa. Ez egy fájdalommentes eljárás, amely hanghullámokat használ a mell belső szerkezetének vizsgálatához. Minden szövet a rá jellemző sebességgel engedi át az ultrahanghullámokat, melyek a határfelületekről részben visszaverődnek. A visszavert nyalábokat a készülék képpé alakítja és rögzíti. A vizsgálófej (transzducer) kristályai bocsátják ki a nagyfrekvenciás hullámokat, majd fogadják a visszaverődőket, valós idejű képet alkotva a szövetekről, szervekről.

emlő ultrahang vizsgálat nőgyógyász
Az ultrahangos vizsgálat fontos információkkal szolgálhat az emlők egészségéről. Fotó: Getty Images

Különbséget lehet tenni a folyadékot tartalmazó és a szöveti képletek között. Megállapítható, hogy a folyadék víztiszta, híg vagy sűrű jellegű. Látszanak a tág tejcsatornák, amelyek falát és tartalmát is elemezni lehet. Gyulladás esetén megállapítható, hogy képződött-e tályog, szükséges-e sebészeti beavatkozás. Megfigyelhető a szövetek szerkezetén kívül azok mozgása is, így például az erekben a vér áramlása. A bőr és a vizsgálófej közötti kontaktust zselészerű anyag biztosítja.

Mikor van szükség emlő ultrahangra?

35 éves kor alatt az ultrahang a választandó első lépés az emlődiagnosztikában. A mammográfia szükség esetén ebben az életkorban is, magas emlőrákrizikó esetén 30 éves kortól elvégezhető. 35 éves kortól az emlő ultrahangot a mammográfia kiegészítő vizsgálataként használják. Az emlő ultrahangos vizsgálata 35 év felett önmagában daganatszűrésre nem elegendő. Az ultrahangos vizsgálatot minden esetben megelőzi a tapintásos, fizikális vizsgálat, és követi a hónalj és a többi nyirokcsomó-régió ultrahangvizsgálata.

Panaszmentes esetben évente javasolt az emlő szűrési célú vizsgálata. Az emlőimplantátum rendszeres ellenőrzése is ultrahanggal történik. Ha az ultrahang alapján implantátumsérülés gyanúja merül fel, MR vizsgálat szükséges.

Panaszok esetén azonnali vizsgálatra van szükség. A tipikus panaszok az alábbiak: emlőfájdalom, az emlőben vagy a hónaljban tapintható csomók, emlőváladékozás, bimbó- vagy bőrelváltozás. A talált elváltozásokból ultrahangvezérléssel, szem ellenőrzése mellett sejteket vagy szövetdarabkákat nyerhetünk biopsziás módszerrel, aminek segítségével megállapítható az elváltozás összetétele - magyarázta a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)