A mell ultrahangvizsgálata: mikor van rá szükség?

Vannak bizonyos jelek, amelyek esetén azonnal orvoshoz kell(ene) fordulni.

„Az emlő ultrahangos vizsgálata nagy segítséget jelent a többi között a bennük lévő csomók természetének tisztázására, a fájdalom okának kiderítésére, valamint különböző kóros állapotok, oda nem illő képletek diagnosztizálására” - foglalta össze dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont radiológusa. Ez egy fájdalommentes eljárás, amely hanghullámokat használ a mell belső szerkezetének vizsgálatához. Minden szövet a rá jellemző sebességgel engedi át az ultrahanghullámokat, melyek a határfelületekről részben visszaverődnek. A visszavert nyalábokat a készülék képpé alakítja és rögzíti. A vizsgálófej (transzducer) kristályai bocsátják ki a nagyfrekvenciás hullámokat, majd fogadják a visszaverődőket, valós idejű képet alkotva a szövetekről, szervekről.

emlő ultrahang vizsgálat nőgyógyász
Az ultrahangos vizsgálat fontos információkkal szolgálhat az emlők egészségéről. Fotó: Getty Images

Különbséget lehet tenni a folyadékot tartalmazó és a szöveti képletek között. Megállapítható, hogy a folyadék víztiszta, híg vagy sűrű jellegű. Látszanak a tág tejcsatornák, amelyek falát és tartalmát is elemezni lehet. Gyulladás esetén megállapítható, hogy képződött-e tályog, szükséges-e sebészeti beavatkozás. Megfigyelhető a szövetek szerkezetén kívül azok mozgása is, így például az erekben a vér áramlása. A bőr és a vizsgálófej közötti kontaktust zselészerű anyag biztosítja.

Mikor van szükség emlő ultrahangra?

35 éves kor alatt az ultrahang a választandó első lépés az emlődiagnosztikában. A mammográfia szükség esetén ebben az életkorban is, magas emlőrákrizikó esetén 30 éves kortól elvégezhető. 35 éves kortól az emlő ultrahangot a mammográfia kiegészítő vizsgálataként használják. Az emlő ultrahangos vizsgálata 35 év felett önmagában daganatszűrésre nem elegendő. Az ultrahangos vizsgálatot minden esetben megelőzi a tapintásos, fizikális vizsgálat, és követi a hónalj és a többi nyirokcsomó-régió ultrahangvizsgálata.

Panaszmentes esetben évente javasolt az emlő szűrési célú vizsgálata. Az emlőimplantátum rendszeres ellenőrzése is ultrahanggal történik. Ha az ultrahang alapján implantátumsérülés gyanúja merül fel, MR vizsgálat szükséges.

Panaszok esetén azonnali vizsgálatra van szükség. A tipikus panaszok az alábbiak: emlőfájdalom, az emlőben vagy a hónaljban tapintható csomók, emlőváladékozás, bimbó- vagy bőrelváltozás. A talált elváltozásokból ultrahangvezérléssel, szem ellenőrzése mellett sejteket vagy szövetdarabkákat nyerhetünk biopsziás módszerrel, aminek segítségével megállapítható az elváltozás összetétele - magyarázta a szakember.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra