Leválthatja a kemoterápiát ez a kezelés

A limfóma agresszívebb típusainak esetében legalább harmadával képesek megnövelni a gyógyultak arányát a kemoterápiát kiegészítő, immunterápiás kezelések.

A kemoterápiát kiegészítő célzott immunterápia legalább harmadával képes megnövelni a gyógyultak arányát a limfóma agresszívebb típusaiban szenvedő betegeknél. Emellett a korszerű patológiai és képalkotó diagnosztika, a PET-CT alkalmazása is hozzájárul ahhoz, hogy ezen betegcsoport kezelése egyre eredményesebb - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Évente több ezer esetben diagnosztizálnak limfómát Magyarországon; sokarcú betegségről van szó, csaknem hatvan alfaja ismert - magyarázta a szeptember 8-ai Limfóma Világnap kapcsán Dr. Demeter Judit, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika hematológus professzora. A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseinek másik csoportjában, a mérsékelten agresszív, úgynevezett indolens limfómákban a kemoterápia mellőzhetővé válhat az immunterápia és az új gyógyszerek alkalmazása révén - hangsúlyozta a szakember.

Azimmunrendszerképes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket - ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A módszerről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedése. Mivel többnyire általános tünetekkel jár, sajnos sokszor csak előrehaladott stádiumban kerülnek hematológushoz a betegek.A limfómás betegek csaknem 30 százaléka a gyorsan osztódó sejtekből kialakuló agresszív típustól szenved, gyógyításukban komoly áttörés történt az utóbbi években - magyarázta Dr. Demeter Judit. A hagyományos kemoterápiás kezelést célzott immunterápiával egészítették ki, amely akár 30 százalékkal is megnövelheti a gyógyultak arányát. Ezen túlmenő új irány az immunrendszer támogatása, és ezáltal a daganatos sejtek pusztítása - tette hozzá.

A betegség esetén a mielőbbi diagnózis rendkívül fontos, ugyanakkor a kezdeti panaszok - kiütések, viszketés, jelentősebb fogyás, láz, éjszakai izzadás - alapján sokan először bőrgyógyászhoz, reumatológushoz, gasztroenterológushoz fordulnak. Fontos ezért a doktornő szerint, hogy a más szakterületeken dolgozó orvosok is felismerjék a tüneteket, és a megfelelő centrumba irányítsák a betegeket.

Mivel a limfóma többnyire általános tünetekkel jár, későn kerülnek hematológushoz a betegek

Mivel a limfóma többnyire általános tünetekkel jár, későn kerülnek hematológushoz a betegek

Bármely életkorban kialakulhat a limfóma, az életkor előrehaladtával, 60-70 éves kor felett azonban gyakoribb a megjelenése. Még nem tudni pontosan, hogy mi áll a betegség hátterében, több tényező is szerepet játszhat a limfóma különböző típusainak kialakulásában. A bővülő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több beteget sikerül megmenteni, így egyre több ember orvosi ellátását kell megoldani, miközben az egész országban összesen körülbelül száz hematológus dolgozik. Több olyan megye is van, ahol nincs teljes munkaidőben foglalkoztatott hematológus szakorvos. A professzor ezért is tartja fontosnak, hogy minél több fiatalnak hozzák meg a kedvét ehhez a dinamikusan fejlődő szakterülethez.

Forrás: Semmelweis.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: