A daganatos betegre így hat a COVID-19

Nem minden daganatos beteg szervezetére jelent ugyanolyan mértékű veszélyt a COVID-19 - állítja egy frissen publikált tanulmány.

Azoknál a betegeknél, akiknél több mint egy éve diagnosztizáltak rákot, és éppen nem részesültek aktív kezelésben, nem nagyobb a súlyos COVID-19 veszélye az egészséges emberekhez viszonyítva - olvasható ki a News Medical oldalán is közzétett, friss tanulmány eredményeiből. 

Nem mindegy, mikor diagnosztizálták a rákot

Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy a rákos betegeknél nagyobb a kockázata a halálozásnak és a kórházi kezelésnek koronavírus-fertőzés esetében. A UTHealth Houston mostani kutatása arra világított rá, hogy, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor diagnosztizáltak valakinél rákot, illetve, hogy éppen részesül-e kezelésben.

Azok a betegek vannak nagyobb veszélyben, akiknél nemrég diagnosztizáltak daganatot. Fotó: Getty Images
Azok a betegek vannak nagyobb veszélyben, akiknél nemrég diagnosztizáltak daganatot. Fotó: Getty Images

Az UTHealth Houston nagy amerikai egyetemekkel karöltve több mint 700 kórház és 700 klinika elektronikus egészségügyi feljegyzéseit vetette össze, hogy a rákbetegek és a koronavírus-fertőzés sajátosságait vesse össze. Youngran Kim, a kutatás vezetője szerint a közelmúltban diagnosztizált rákos megbetegedések 17 százalékkal növelték a halálozási kockázatot és 10 százalékkal a kórházi kezelés kockázatát.Hogyha azonban több mint egy évvel korábban diagnosztizálták a betegnél a daganatot, a COVID-19 már nem okozott a betegeknél súlyosabb tüneteket az egészséges emberekhez képest.

A kutatók 271 639 felnőtt beteg adatait elemezték, akiknél 2020. június 1. és 2020. december 31. között diagnosztizáltak COVID-19-et. A betegek közül 18 460-nál legalább egy rákos diagnózist találtak, köztük 10 426 olyat, akiknél a COVID-19 fertőzést megelőző egy éven belül jegyezték fel a rákot. A közelmúltban diagnosztizált daganatok esetében a hematológiai, máj- és tüdőrákos betegeknél jelentkeztek súlyosabb tünetek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)