Krónikus betegség lehet a tüdőrákból

Dr. Losonczy György onkológus-tüdőgyógyász szerint az előrehaladott tüdőrák egy halálos betegségből lényegében krónikus betegséggé szelídíthető az új típusú eljárások segítségével. Mutatjuk, melyek azok.

Veszélyes és agresszív betegségként tartják számon a tüdőrákot , mely évente mintegy nyolcezer ember haláláért felelős. Hamarabb felismerve a kórt, a betegek több mint felének esélye lenne a túlélésre. Az utóbbi másfél évtizedben ugyanis különösen felgyorsult a tüdődaganat terápiájának fejlődése. A modern eljárásokkal - köztük a célzott daganatterápiás módszerekkel és az immunterápiával - már az előrehaladott stádiumban lévő betegek életét is egyre többször meg tudják menteni az orvosok - hívta fel a figyelmet közleményében a Semmelweis Egyetem ( SE ) annak apropóján, hogy a tüdőrák új kezelési lehetőségeiről is szó lesz a Semmelweis Egészség Napok november 26-i alkalmán, melyről ide kattintva olvashat bővebben.

Korai stádiumban a beteg teljesen meggyógyítható

A tüdőrák gyakori daganatos betegség, amelyet sokszor túl későn, előrehaladott stádiumban fedeznek fel, amikor már nem vagy csak nagyon nehezen gyógyítható. Különösen a több évtizede dohányzók veszélyeztetettek, hiszen a tüdőrákos betegek nyolcvan százaléka erős dohányos, ezért nekik mindenképpen fontos lenne a rendszeres tüdőszűrés - idézi a közlemény dr. Losonczy György onkológus-tüdőgyógyászt, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanárát. A szakember szerint szűréssel sok beteg diagnosztizálható a korai stádiumban, amikor még nincs áttéte a daganatnak, éppen ezért tartja örömtelinek a tervezett országos tüdőrákszűrési program elindítását kis dózisú CT-vel, az 50 feletti dohányzókat is bevonva a népegészségügyi szűrésbe. A korai stádiumban ugyanis operációval vagy sugárterápiával a beteg teljesen meggyógyítható - hangsúlyozta a professzor.

Várhatóan hamarosan országos tüdőrákszűrési programot indítanak kis dózisú CT-vel. Fotó: Getty Images
Várhatóan hamarosan országos tüdőrákszűrési programot indítanak kis dózisú CT-vel. Fotó: Getty Images

Kemoterápia helyett egy tabletta

A Semmelweis Egészség Napokon az onkológus-tüdőgyógyász professzor bemutatja a legeredményesebb terápiákat, köztük az úgynevezett célzott daganatterápiás módszert is, amelynek lényege, hogy a patológusok a tüdődaganatból vett szövettani minta alapján meg tudják mondani, a tüdőrákban van-e olyan molekuláris hiba vagy mutáns molekula, amely felelőssé tehető a daganat növekedéséért.

Az esetek 15 százalékában ugyanis fellelhető ez a molekula, így lehetőség van arra, hogy a betegek kemoterápia helyett olyan tablettát kapjanak, amely célzottan csak erre az egy kórosan működő, sejtnövekedést közvetítő fehérjére hat - magyarázta Dr. Losonczy György, aki emellett az immunterápiáról is beszél majd a konzultációs lehetőséggel egybekötött prezentációja során. Ez az eljárás az utóbbi 5-6 év átütő újdonsága volt a tüdőrák kezelésben. A tüdőráksejtek általában védekezni tudnak az ellen, hogy a szervezet saját immunrendszere kilökje a rákos sejteket, ám most már elérhetőek olyan gyógyszerek, amelyek a tüdőrákot felismerhetővé teszik az immunrendszer számára, ezzel ösztönözve a szervezet saját védekező rendszerét a daganat növekedésének leállítására.

Meglepő jelek, amelyek tüdőrákra utalhatnak A tüdőráknak a korai szakaszban általában nincsenek látható, illetve érezhető tünetei, a köhögés, hörgés és mellkasi fájdalom ugyanis csak később jelentkezik. Van azonban pár kevésbé ismert jel, amely gyanúra adhat okot. További részletek itt .

Ezekkel a gyógyító eljárásokkal az előrehaladott tüdőrák lényegében egy halálos betegségből krónikus betegséggé "szelídíthető". Az újfajta gyógyszerekkel áttétes tüdőrákból is vissza lehet hozni a betegeket - összegezte a tüdőgyógyász professzor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra