Krónikus betegség lehet a tüdőrákból

Dr. Losonczy György onkológus-tüdőgyógyász szerint az előrehaladott tüdőrák egy halálos betegségből lényegében krónikus betegséggé szelídíthető az új típusú eljárások segítségével. Mutatjuk, melyek azok.

Veszélyes és agresszív betegségként tartják számon a tüdőrákot , mely évente mintegy nyolcezer ember haláláért felelős. Hamarabb felismerve a kórt, a betegek több mint felének esélye lenne a túlélésre. Az utóbbi másfél évtizedben ugyanis különösen felgyorsult a tüdődaganat terápiájának fejlődése. A modern eljárásokkal - köztük a célzott daganatterápiás módszerekkel és az immunterápiával - már az előrehaladott stádiumban lévő betegek életét is egyre többször meg tudják menteni az orvosok - hívta fel a figyelmet közleményében a Semmelweis Egyetem ( SE ) annak apropóján, hogy a tüdőrák új kezelési lehetőségeiről is szó lesz a Semmelweis Egészség Napok november 26-i alkalmán, melyről ide kattintva olvashat bővebben.

Korai stádiumban a beteg teljesen meggyógyítható

A tüdőrák gyakori daganatos betegség, amelyet sokszor túl későn, előrehaladott stádiumban fedeznek fel, amikor már nem vagy csak nagyon nehezen gyógyítható. Különösen a több évtizede dohányzók veszélyeztetettek, hiszen a tüdőrákos betegek nyolcvan százaléka erős dohányos, ezért nekik mindenképpen fontos lenne a rendszeres tüdőszűrés - idézi a közlemény dr. Losonczy György onkológus-tüdőgyógyászt, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanárát. A szakember szerint szűréssel sok beteg diagnosztizálható a korai stádiumban, amikor még nincs áttéte a daganatnak, éppen ezért tartja örömtelinek a tervezett országos tüdőrákszűrési program elindítását kis dózisú CT-vel, az 50 feletti dohányzókat is bevonva a népegészségügyi szűrésbe. A korai stádiumban ugyanis operációval vagy sugárterápiával a beteg teljesen meggyógyítható - hangsúlyozta a professzor.

Várhatóan hamarosan országos tüdőrákszűrési programot indítanak kis dózisú CT-vel. Fotó: Getty Images
Várhatóan hamarosan országos tüdőrákszűrési programot indítanak kis dózisú CT-vel. Fotó: Getty Images

Kemoterápia helyett egy tabletta

A Semmelweis Egészség Napokon az onkológus-tüdőgyógyász professzor bemutatja a legeredményesebb terápiákat, köztük az úgynevezett célzott daganatterápiás módszert is, amelynek lényege, hogy a patológusok a tüdődaganatból vett szövettani minta alapján meg tudják mondani, a tüdőrákban van-e olyan molekuláris hiba vagy mutáns molekula, amely felelőssé tehető a daganat növekedéséért.

Az esetek 15 százalékában ugyanis fellelhető ez a molekula, így lehetőség van arra, hogy a betegek kemoterápia helyett olyan tablettát kapjanak, amely célzottan csak erre az egy kórosan működő, sejtnövekedést közvetítő fehérjére hat - magyarázta Dr. Losonczy György, aki emellett az immunterápiáról is beszél majd a konzultációs lehetőséggel egybekötött prezentációja során. Ez az eljárás az utóbbi 5-6 év átütő újdonsága volt a tüdőrák kezelésben. A tüdőráksejtek általában védekezni tudnak az ellen, hogy a szervezet saját immunrendszere kilökje a rákos sejteket, ám most már elérhetőek olyan gyógyszerek, amelyek a tüdőrákot felismerhetővé teszik az immunrendszer számára, ezzel ösztönözve a szervezet saját védekező rendszerét a daganat növekedésének leállítására.

Meglepő jelek, amelyek tüdőrákra utalhatnak A tüdőráknak a korai szakaszban általában nincsenek látható, illetve érezhető tünetei, a köhögés, hörgés és mellkasi fájdalom ugyanis csak később jelentkezik. Van azonban pár kevésbé ismert jel, amely gyanúra adhat okot. További részletek itt .

Ezekkel a gyógyító eljárásokkal az előrehaladott tüdőrák lényegében egy halálos betegségből krónikus betegséggé "szelídíthető". Az újfajta gyógyszerekkel áttétes tüdőrákból is vissza lehet hozni a betegeket - összegezte a tüdőgyógyász professzor.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)