Kiderült, mit tehetünk a rákmegelőzésért

Új ajánlásokat adott ki az Amerikai Rák Társaság: a szervezet több mozgásra, illetve kevesebb vörös hús és alkohol fogyasztására biztat, ezáltal javítva a rosszindulatú daganatos megbetegedések megelőzésének esélyeit.

Melyek a legjobb mozgásformák, amelyeket futás helyett végezhetünk? Részletek itt.

Az ajánlásokat a legfrissebb, táplálkozással és testmozgással kapcsolatos kutatások eredményeinek alapján állították össze. Minden korosztály esetében elsősorban a fizikai aktivitás növelésére, illetve az egészséges táplálkozásra fókuszálnak - írta meg a health.com. Ennek értelmében felnőtteknek 150-300 perc közepes intenzitású vagy 75-150 perc magas intenzitású testmozgás javasolt hetente. Az optimális a heti 300 perc megközelítése lenne, ami a hét hat napján egy-egy óra mérsékelt intenzitású mozgást jelent. Ami az alkoholfogyasztást illeti, a szervezet állásfoglalása szerint a legjobb, ha egyáltalán nem iszunk alkoholtartalmú italokat. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy alkoholt fogyaszt, akkor nőknek egy nap legfeljebb egy, férfiaknak két ital elfogyasztása javasolt.

Felnőttek számára napi egy óra mérsékelt testmozgás ajánlott a rákkockázat minimalizálása érdekében
Felnőttek számára napi egy óra mérsékelt testmozgás ajánlott a rákkockázat minimalizálása érdekében

Minden életkorban nagyon fontos az egészséges életmód, különös tekintettel az egészséges táplálkozási szokások kialakítására. Ezek közé tartozik, hogy minél több olyan élelmiszert fogyasszunk, amelyeknek magas a tápanyagtartalma, továbbá amelyek segítenek az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Emellett étrendünk tartalmazzon minél több színes élelmiszert, tehát zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyest, amelyeknek magas a rosttartalma. A vörös húsok és feldolgozott húsipari termékek fogyasztását javasolt a lehető leginkább minimalizálni. Szintén kerülendőek a cukros üdítőitalok, a feldolgozott élelmiszerek és a fehér lisztből készült tészták és pékáruk.

A korábbi ajánlások úgy szóltak, hogy a rákmegelőzés érdekében heti 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc magas intenzitású testmozgást érdemes végezni, illetve mértékletesnek kell lenni az alkoholfogyasztással. A friss kutatások eredményei azonban arra utalnak, hogy ennél szigorúbb határokat érdemes meghatározni egészségünk megőrzése érdekében. Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás képes valóban csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, különösen a vastagbélrákét és a mellrákét.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy ha nem is sikerül maradéktalanul betartani ezeket az ajánlásokat, minden ezekhez közelítő életmódbeli változtatás - még a legapróbb is - segíthet abban, hogy valamelyest csökkentsük veszélyt. Ráadásul így nemcsak különféle rákos megbetegedéseket lehet nagyobb eséllyel elkerülni, hanem számos egyéb, súlyos vagy kevésbé súlyos egészségügyi problémát is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső