Kevesen kapnak esélyt a jó halálra

Naponta 89 magyar ember hal meg valamilyen rosszindulatú betegségben, közülük viszont csupán 18-an részesülnek hospice-palliatív ellátásban. Bizonyos területeken már rövidebb távon is komoly változásokat lehetne elérni.

Évente körülbelül 33 ezren halnak meg Magyarországon valamilyen daganatos betegségben, akik közül papíron alig minden negyedik beteg részesül valamilyen életvégi ellátásban - írja a Napi.hu. A lap szerint azonban még ezek egy része sem számít valódi ellátásnak, és sokan segítség nélkül, komoly szenvedések mellett halnak meg, miközben a minőségi hospice-palliatív terápiát csak a rászorulók töredéke kaphat.

"A gyermek is látja, ha nagyon nagy a baj" "A haldokló gyermekek számos testi tünettől szenvedhetnek. Ha ezeket sikerül enyhítenünk vagy akár meg is szüntetnünk, az már egy hatalmas sikerélmény." Dr. Gergely Anita aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos immár közel egy évtizede foglalkozik gyermekhospice ellátással. Tapasztalatairól, a palliatív orvoslás szerepéről kérdeztük a vele készült interjúban. Kattintson a részletekért!

Nemcsak a daganatos betegek, de például a krónikus tüdőbetegségben és szívelégtelenségben szenvedők életét is elviselhetőbbé tenné ez az ellátás - mondta el a lapnak Szöllősi Melinda biológus, aki néhány szakemberrel összefogva a minőségi hospice-ellátásért tavaly létrehozta a Pallium Intézetet.

Kevés betegnek jut minőségi ellátás

Számításaik szerint a hivatalos adatoknál (amely szerint napi 89 halálesetből 18 elhunyt kapott hospice-palliatív terápiát) sokkal kevesebben vannak azok, akiknek tényleg sikerült enyhíteni a fájdalmait és javítani az életminőségüket életük utolsó szakaszában. Bizonyos adatok szerint pedig a betegek egyharmada élete utolsó napján kerül csak az ellátásba.

Kevés idős beteg juthat csak megfelelő hospice-palliatív ellátáshoz. Fotó: iStock
Kevés idős beteg juthat csak megfelelő hospice-palliatív ellátáshoz. Fotó: iStock

A szakember hangsúlyozza: elsősorban a háziorvosoknak kell minden segítséget megadni ahhoz, hogy képesek legyenek felismerni, amikor egy beteg az utolsó fázisba jutott. Fontos lenne, hogy segítsék ilyenkor a családot a helyzet elfogadásában, hogy azok képesek legyenek alapszinten ellátni az orvosi feladatokat, és ha kell, forduljanak specialistához. Háziorvos nélkül ugyanis - hiába jó a szakellátórendszer - az ellátás nem jut el a beteghez. A háziorvosok eddig többségükben vajmi kevés segítséget kaptak országos szinten ehhez a munkához.

Néhány városban, megyében az elmúlt 20 évben néhány nagyszerű palliatív orvos és team munkájának köszönhetően már sok megfelelő szemléletű és tudású háziorvos nőtt bele a feladatba. Az ott lakók szerencsésebbek. Baranya megye, vagy Borsod-Abaúj-Zemplén ezek közé tartozik - sorolja Szöllősi Melinda, de sok még a tennivaló - teszi hozzá. A palliatív ellátás helyzetéről további részleteket az alábbi cikkben olvashat!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: