Jobban megviseli a kemoterápia a nőket

A nők hajlamosabbak rá, hogy többet, illetve jobban szenvedjenek a kemoterápia mellékhatásaitól, így például a hajvesztéstől, mint a férfiak - derül ki egy friss tanulmányból.

A brit egészségügyi szolgálat, az NHS keretei között végzett kutatások során négyféle véletlenszerű vizsgálatot, felmérést készítettek a tudósok az Egyesült Királyságban, illetve Ausztrálázsiában (Ausztráliában, Új-Zélandon és a környező térségben).

A kemoterápia eddig nem ismert hatása Egy új kutatás a kemoterápia veszélyes következményeire hívja fel a figyelmet. Tudósok szerint kemoterápiás kezelés hatására a daganat továbbterjedhet a szervezetben, és akár még agresszívabb formában is kiújulhat. Kattintson a részletekért!

Nehezebben viselik a nők a kemoterápiát

A Royal Marsden NHS Foundation Trust munkatársai (ez egy rákkutatásra specializálódott brit intézmény) kimutatták, hogy a nőknél nagyobb arányban lép fel émelygés, hányinger , hányás a kemoterápia mellékhatásaként, mint a férfiaknál. A nőknél nagyobb a valószínűsége a szájfekély előfordulásának is: 50 százalék, míg a férfiaknál 41 százalékban lépnek fel ezek a tünetek.

A hajvesztés is gyakoribb a körükben, sűrűbben fordul elő, mint a férfiaknál. Pedig a férfiak alapesetben, tehát ha nem gyógyszer-mellékhatásról van szó, hajlamosabbak a kopaszodásra - ez közismert tény.

A kemoterápia mellékhatásai jobban sújtják a nőket
A kemoterápia mellékhatásai jobban sújtják a nőket

A kutatók ezért most hangsúlyozzák: a rákkezeléseknél egyre erősebb a gyanú, hogy a beteg neme igen fontos tényező lehet. A tanulmányukat erről az Európai Orvosi Onkológiai Társaság kongresszusán fogják bemutatni Münchenben, Németországban. Mind a négy kutatásban olyan kemoterápiás kombinációkat vizsgáltak a szakértők, amelyeket nyelőcsőrák, illetve gyomorrák esetén alkalmaznak rendszerint.

1654 beteg (1328 férfi és 326 nő) adatait elemezték, és a nők 89 százalékánál fordult elő hányinger és hányás a férfiak 78 százalékával szemben. A hasmenés pedig 54:47 százalékos előfordulást mutatott - írja a brit Daily Mail. A nők 81 százaléka hajvesztéssel küszködött, a férfiaknál ez 74 százalék volt. A szájfekélyek arányát már említettük: itt is a nőket sújtják jobban a kemoterápiás kezelések: 50:41 a ráta.

A súlyos mellékhatások (amelyek akár kórházi kezelést is igényeltek) szintén nőknél gyakoribbak: több fertőzést kapnak el, miután alacsonyra csökken a fehérvérsejtjeik száma. A túlélési ráta ugyanakkor nemenként nem különbözött - annak ellenére, hogy a férfiaknál a tumor visszahúzódása, csökkenése gyakoribb volt.

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)