Jelek, melyek tüdőrákra figyelmeztethetnek

A daganatos betegségek közül világszerte a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot. Magyarországon is ez a második leggyakrabban előforduló rák, annak ellenére, hogy ez lehetne az egyik leginkább megelőzhető daganattípus, hiszen a daganatok nagy többségét bizonyítottan a dohányzás váltja ki. A következőkben a figyelmeztető jelekre hívjuk fel a figyelmet.

A tüdőtumorok 85-87 százaléka az aktív, 3-5 százaléka pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. A betegség leggyakrabban 50-70 éves kor között fordul elő. Fontos tudni, hogy a tüdőrák alattomosan fejlődik ki: a korai stádiumban a legtöbbször semmiféle figyelmeztető tünete nincsen. Ahogy azonban a betegség egyre inkább a előrehalad, különféle panaszokat is okozhat.

Nem múló köhögés

Köhögni időnként mindenki szokott - ez egy teljesen normális reakció, amely hátterében irritáció vagy fertőzés is állhat. Ám, ha a köhögés nem akar múlni, tehát legalább három hétnél régebb óta tart - minden fajta egyéb fertőzésre utaló panasz (például láz) nélkül - akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. A köhögés száraz is lehet, de váladékfelköhögéssel is járhat, sőt esetekben vállba vagy karokba kisugárzó fájdalom is kísérheti.

A nem múló köhögés is tünet lehet
A nem múló köhögés is tünet lehet

Mellkas- és hátfájdalom

A daganat átterjedhet a csontokra vagy a mellhártyára is, ilyenkor pedig a köhögés, a nevetés, vagy akár a mély lélegzetvétel is komoly fájdalommal járhat. A fájdalom a nyakba, hátba, vállba, karokba is kisugározhat, intenzitása pedig a daganat elhelyezkedésétől függ. Ha legalább négy héten keresztül megmagyarázhatatlan mellkasi vagy hátfájdalmat tapasztalunk, keressük fel orvosunkat.

Nehézlégzés, légszomj

A légszomj és a könnyű kifulladás a tüdőrák egyik legjellegzetesebb tünete, amely a tüdődaganatos betegek mintegy 90 százalékánál jelentkezhet. Természetesen más betegségekre is utalhatnak ezek a tünetek (például krónikus bronchitisre, vérszegénységre, keringési problémákra vagy fertőzésekre), de ezek közül egyiket sem szabad félvállról venni, érdemes minél gyorsabban kivizsgáltatni magunkat.

Mit kell tudni a tüdőrák kezeléséről ?

Véres köpet

Mindenképpen aggodalomra okot adó jelenség, ha vért köhögünk fel vagy véres köpetet ürítünk, ezért a panasz jelentkezése esetén haladéktalanul keressük fel az orvosunkat.

Rekedtség

A rekedtséget okozhatja fertőzés, allergia, vagy akár a refluxbetegség is - ám jó, ha tudjuk, hogy akár tüdőrák is állhat a panasz mögött. A tumor ugyanis nyomhatja, irritálhatja a hangszálakat vagy éppen az azokat irányító idegeket is.

Gyakori fertőzések

A tüdődaganat elzárhatja a légutak egy részét, így könnyebben alakulnak ki fertőzések, valamint a gyógyszerek is nehezebben juthatnak el az adott helyre. Ez pedig gyakori, nehezen gyógyuló, gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegségeket eredményezhet.

A körmök megváltozása

A szervezet oxigénhiányos állapotára utal az, ha az ujjakon és a lábujjakon található körmök formája, állapota megváltozik, - például a körömágy felpuhul és érzékennyé, sérülékennyé válik. A jelenség a tüdődaganatos betegek mintegy 30 százalékánál jelentkezik - ám egyéb tüdő- vagy keringési problémák is okozhatják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)