Jelek, melyek tüdőrákra figyelmeztethetnek

A daganatos betegségek közül világszerte a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot. Magyarországon is ez a második leggyakrabban előforduló rák, annak ellenére, hogy ez lehetne az egyik leginkább megelőzhető daganattípus, hiszen a daganatok nagy többségét bizonyítottan a dohányzás váltja ki. A következőkben a figyelmeztető jelekre hívjuk fel a figyelmet.

A tüdőtumorok 85-87 százaléka az aktív, 3-5 százaléka pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. A betegség leggyakrabban 50-70 éves kor között fordul elő. Fontos tudni, hogy a tüdőrák alattomosan fejlődik ki: a korai stádiumban a legtöbbször semmiféle figyelmeztető tünete nincsen. Ahogy azonban a betegség egyre inkább a előrehalad, különféle panaszokat is okozhat.

Nem múló köhögés

Köhögni időnként mindenki szokott - ez egy teljesen normális reakció, amely hátterében irritáció vagyfertőzésis állhat. Ám, ha a köhögés nem akar múlni, tehát legalább három hétnél régebb óta tart - minden fajta egyéb fertőzésre utaló panasz (például láz) nélkül - akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. A köhögés száraz is lehet, de váladékfelköhögéssel is járhat, sőt esetekben vállba vagy karokba kisugárzófájdalomis kísérheti.

A nem múló köhögés is tünet lehet
A nem múló köhögés is tünet lehet

Mellkas- és hátfájdalom

A daganat átterjedhet a csontokra vagy a mellhártyára is, ilyenkor pedig a köhögés, a nevetés, vagy akár a mély lélegzetvétel is komoly fájdalommal járhat. A fájdalom a nyakba, hátba, vállba, karokba is kisugározhat, intenzitása pedig a daganat elhelyezkedésétől függ. Ha legalább négy héten keresztül megmagyarázhatatlan mellkasi vagy hátfájdalmat tapasztalunk, keressük fel orvosunkat.

Nehézlégzés, légszomj

A légszomj és a könnyű kifulladás a tüdőrák egyik legjellegzetesebb tünete, amely a tüdődaganatos betegek mintegy 90 százalékánál jelentkezhet. Természetesen más betegségekre is utalhatnak ezek a tünetek (például krónikus bronchitisre, vérszegénységre, keringési problémákra vagy fertőzésekre), de ezek közül egyiket sem szabad félvállról venni, érdemes minél gyorsabban kivizsgáltatni magunkat.

Mit kell tudni a tüdőrák kezeléséről?

Véres köpet

Mindenképpen aggodalomra okot adó jelenség, ha vért köhögünk fel vagy véres köpetet ürítünk, ezért a panasz jelentkezése esetén haladéktalanul keressük fel az orvosunkat.

Rekedtség

A rekedtséget okozhatja fertőzés, allergia, vagy akár a refluxbetegség is - ám jó, ha tudjuk, hogy akár tüdőrák is állhat a panasz mögött. A tumor ugyanis nyomhatja, irritálhatja a hangszálakat vagy éppen az azokat irányító idegeket is.

Gyakori fertőzések

A tüdődaganat elzárhatja a légutak egy részét, így könnyebben alakulnak ki fertőzések, valamint a gyógyszerek is nehezebben juthatnak el az adott helyre. Ez pedig gyakori, nehezen gyógyuló, gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegségeket eredményezhet.

A körmök megváltozása

A szervezet oxigénhiányos állapotára utal az, ha az ujjakon és a lábujjakon található körmök formája, állapota megváltozik, - például a körömágy felpuhul és érzékennyé, sérülékennyé válik. A jelenség a tüdődaganatos betegek mintegy 30 százalékánál jelentkezik - ám egyéb tüdő- vagy keringési problémák is okozhatják.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)