Újabb mérföldkő a személyre szabott rákterápiában

A CRISPR technológiával olyan személyre szabott, génszerkesztett immunsejteket hoztak létre, amelyek hatékonyak a rákos sejtek elpusztításában. A kísérletek sikere megnyitja az utat a személyre szabott terápia előtt.

Az újonnan létrehozott génszerkesztett immunsejtek újabb mérföldkövet jelentenek bizonyos daganatok gyógyításában. „Valószínűleg ez a legbonyolultabb terápia, amelyet valaha megkíséreltek a klinikumban. Megpróbálunk egy hadsereget létrehozni a beteg saját T-sejtjeiből” – ismertette Antoni Ribas a Nature című szaklapnak. A rákterápiában hatalmas előrelépést ígérő kutatási eredményeket a Society for Immunotherapy of Cancer (Rák Immunterápiás Társaság) bostoni ülésén be is mutatták. Az újfajta eljárás segítségével úgy módosíthatják az immunsejteket, hogy azok felismerjék, majd elpusztítsák a tumorsejteket.

A T-sejt a kulcs

A testünket alkotó több ezer milliárd sejt osztódással szaporodik, és amikor elpusztulnak, új sejtek lépnek a helyükre. A rákos sejtek ezzel szemben ellenőrizetlenül szaporodnak és kiszorítják az egészséges sejteket. A gond az, hogy a T-sejtek – amik amúgy központi szerepet játszanak a sejtes immunválasz működésében – nem képesek azonosítani a rákos sejteket, hogy elpusztítsák azokat. A daganatos sejtek ugyanis olyan kémiai jeleket bocsátanak ki, amelyek megnehezítik az azonosításukat.

A T-sejtek genetikai módosításával most elérték, hogy azok jobban azonosítsák a vérrákos sejtek felszínén található fehérjéket. Így a kutatók képesek voltak olyan kezeléseket kifejleszteni, amelyek segítik a rák elleni immunválaszt. A vizsgálat azt sugallja: a CRISPR segítségével talán képesek lehetünk arra, hogy növeljük T-sejtjeink képességét a daganatok elleni küzdelemben.

kutatás, klinikai vizsgálat, rák, daganat, személyre szabott terápia
A kísérletek sikere megnyitja az utat a személyre szabott terápia előtt. Fotó: Getty Images

Egyenesen a rákot vették célba

A kutatásban vér- és daganatmintákat vettek 16 olyan betegtől, akiknek testük különböző részein szilárd daganatok voltak. Ezt   követően genetikai szekvenálással olyan mutációkat kerestek a mintákban, amelyek a tumorsejtjeikben jelen voltak, de a vérsejtjeikben nem.

A kutatók ezután minden résztvevő T-sejtjeit vizsgálták, hogy olyan receptorokkal rendelkező sejteket találjanak, amelyek felismerik a daganat mutációit. A CRISPR segítségével kiütötték egy meglévő receptor génjét, és beillesztették egy rákot célzó receptor génjét azokba a T-sejtekbe, amelyekből ez hiányzott. Miután létrehozták a megfelelő mennyiségű T-sejtet, a kutatók azokat a beteg szervezetébe fecskendezték. A bonyolult vizsgálat hosszú folyamat volt, akadt, akinél több mint egy évig tartott.

A későbbi biopsziák eredményei bizonyították: ezek a sejtek nagyon ügyesen célba vették a rákot. Egy hónappal a kezelés után öt beteg daganata ugyanolyan méretű volt, mint korábban, ami arra utal, hogy a módosított sejtek megállították annak növekedését. A legnagyobb dózisú sejteket kapott beteg állapota pedig rövid távon javulást mutatott.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: