Így ismerhető fel időben a gyomorrák

Magyarországon évente mintegy 2500 halálesetet okoz a gyomorrák, amelynek legfőbb kiváltó oka egy olyan baktérium, amellyel a lakosság fele fertőzött. Milyen egyéb tényezők játszanak szerepet a betegség kialakulásában? Melyek a megelőzés legfőbb eszközei? Mutatjuk.

A gyomorrák az 1980-as évekig közel négyezer magyar halálát okozta évente. A daganat életkortól függetlenül támad, és annak ellenére, hogy napjainkban ez a szám csaknem a felére csökkent hazánkban, globális szinten még mindig növekvő tendenciát mutat – hívta fel a figyelmet prof. dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.

A genetikai terheltség, valamint a stressz és a nem megfelelő étrend (nagyon fűszeres ételek, tömény szeszesitalok, dohányzás) egyaránt nagyban hozzájárulhat a gyomorrák kialakulásához. Az egyik legfontosabb rizikófaktor azonban a Helicobacter pylori nevű baktérium, amellyel a világ lakosságának közel fele fertőzött. Ez a kórokozó – amely gyermekkorban a szülőkről vándorol át a gyermekekre – felelős a fekélyekért, gyomorlimfómáért, krónikus gyomorhurutért, továbbá ez okozza a gyomorgyulladást is, amely hosszú távon fokozza a gyomorrák kialakulásának veszélyét.

gyomorfájás, keresztbe tett karok, fiatal nő
A gyomorrákot sok esetben már csak előrehaladott stádiumban ismerik fel. Fotó: Getty Images

Magyarországon a felnőtt népesség fele fertőzött, azonban 85 százalékuk nem észlel tüneteket életük során. A Helicobacter pylori képes évtizedekig elélni a gyomorban, hiszen számos antibiotikumra rezisztens. „Rövid távon a tudósok azt tapasztalták, hogyha kiirtják a gyomorból a Helicobacter pylorit, akkor szinte megszűnik a fekély betegség és ezzel együtt a gyomorrák előfordulása is csökken” – tette hozzá Madácsy doktor.

Hogyan derül ki, hogy baj van?

A szakember szerint a legnagyobb gond az, hogy a betegség nem derül ki időben. Ázsiában, ahol magasabb az előfordulási gyakorisága, legkésőbb ötven éves kortól kezdve populációs szintű gasztroszkópos szűrőprogramokat szerveznek. Ezeken a területeken éppen ezért volt nagy áttörés a mágneses gyomorkapszula endoszkópia: míg az ingyenes gyomortükrözésre a helyi lakosság csupán 50 százaléka megy el, a modern, alternatív vizsgálatra jelentősen többen. Ez az eljárás a Távol-Keleten másfél-két évente ismételhető, ugyanis egyes tanulmányok szerint ez az az időtartam, amíg akár a semmiből is képes egy tumor kialakulni a gyomornyálkahártya mély rétegeiben.

„Magyarországon és Európában két irányelvet követünk. Ha valaki ötven év felett jelentkezik nálunk felhasi, refluxos, úgynevezett diszpepsziás panaszokkal – időnként feszítő gyomor, teltségérzet, szúró érzés a gyomorszájnál, puffadás, emésztés leállása, émelygés –, akkor endoszkópos kivizsgálás szükséges. Szövettant, biopsziát kell venni a felszínről, és ezután lehet eldönteni, hogy kell-e a jövőben ellenőrizni gasztroszkóppal. Ötven éves kor alatt az endoszkópia azonban nem indokolt. Először egy Helicobacteri kilégzéstesztet vagy széklettesztet végzünk. Amennyiben ez negatív, úgy gyomorfekély- vagy refluxgyógyszeres kezelést alkalmazunk. Ha egyikre sem reagál a páciens, akkor szükséges a tükrözés, ugyanis az említett panaszok korai gyomorrákra is utalhatnak” – magyarázta a szakorvos.

Apró piros pötty a gyomornyálkahártyán

A nyugati országokban a gyomorrák rendszeresen fiatalkorban, már súlyos állapotban jelentkezik. A diagnózis általában a tünetek megjelenését követően történik: ekkor már áttétes (nyirokcsomó, máj) betegségről beszélhetünk, a betegek 90 százaléka menthetetlen.

„Nagyon magas az öt éven belüli halálozás, valamint nagyon rossz prognózisú betegségről van szó, amely bármely életkorban megjelenhet. Az említett európai vizsgálati folyamatok miatt hazánkban szinte sosem veszik észre időben a betegséget, viszont a távolkeleti szűrőprogramokban ezt nagyon gyakran időben kiszűrik: kemoterápiás, sebészi beavatkozás nélkül, endoszkópos műtéttel, belülről el tudják távolítani” – emelte ki prof. dr. Madácsy László.

Hozzátette, hogy a korai gyomorráknak 70-80 százalékos a gyógyhajlama, azonban felismerése endoszkóppal és kapszulával is rendkívül bonyolult, ugyanis egy csupán 3-5 milliméter nagyságú piros pöttyről van szó a gyomor nyálkahártyáján. „Nagyon nehéz különbséget tenni a felmaródás és a korai gyomorrák között, azonban a kapszula endoszkópia során a mesterséges intelligencia kijelöli azokat a területeket pirossal, ahol gyanítja, hogy eltérés van, és javasolja a terület további kivizsgálását” – részletezte a professzor.

A gyomorrák megelőzése érdekében javasolt a mediterrán diéta követése, illetve a dohányzás, a tömény alkoholos italok, a vörös húsok és általában a nehéz ételek kerülése.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra