Hogyan tudják elkerülni a tüdőrákot a dohányosok?

Statisztikák szerint az évtizedeken át, erősen dohányzó emberek 80-90 százaléka nem lesz tüdőrákos. Egy új kutatás szerint ennek genetikai okai vannak.

Miért nehéz abbahagyni a dohányzást? Egyes dohányosok robusztus mechanizmussal vagy ellenálló képességgel rendelkezhetnek, amely segít korlátozni a tüdőben bekövetkező DNS-mutációkat, így védve őket a tüdőrák ellen - vélik amerikai kutatók. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mostantól nyugodt lelkiismerettel lehet füstölögni, hiszen a dohányzás továbbra is növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke kockázatát, illetve a tüdőrákos esetek túlnyomó többsége közvetlenül a dohányzáshoz köthető. E kockázat ellenére azonban az élethosszig dohányzóknak csak 10-20 százaléka lesz tüdőrákos. A Nature Genetics című folyóiratban megjelent új tanulmány most azt állítja, hogy a dohányosok szervezete képes lehet a DNS-károsodások kijavítására vagy a füst "méregtelenítésére" úgy, hogy az kevésbé legyen hajlamos mutációkat okozni náluk.

fiatal férfi tüdőkapacitásának mérése
Fiatal férfi tüdőkapacitásának mérése. Fotó: Getty Images

Érdekes dologra jöttek rá

A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola tudósai egy 2017-ben kifejlesztett új technológiával vizsgálta dohányzók és nem dohányzók tüdőszövetét. A többszörös elmozdulásos amplifikációnak nevezett eljárással szekvenálási hibák nélkül alkothattak pontosabb képet a tüdő DNS-mutációiról. Igaz, a vizsgált minta viszonylag kisszámú volt: az alanyok közül 14 fő soha nem dohányzott, 19-en viszon erős dohányosok voltak. Az első csoport életkora 11 és 86 év között, míg a másodiké 44 és 81 év között volt. A kutatók azt találták, hogy a sejtmutációk száma szorosan összefüggött azzal, hogy az illető mennyit dohányzott, de csak egy bizonyos pontig. Amint az illető elérte a 23 évnyi dohányzást - napi egy doboz cigarettával számolva -, a sejtmutációk számának növekedése megállt.

Működik, de nem tudják, hogyan

Hozzá kell tenni, hogy a kutatók egyelőre nem ismerik a jelenség okait. Mindössze annyit állapítottak meg, hogy a vizsgált dohányosok többségének valahogy sikerült elnyomnia a további mutáció-halmozódást. "A mutációk ilyen mértékű kiegyenlítődése abból eredhet, hogy ezeknek az embereknek nagyon jól működő rendszereik vannak a DNS-károsodások javítására vagy a cigarettafüst méregtelenítésére" - mondta Dr. Simon Spivack, a tanulmány társszerzője.

Ha a kutatók eredményei igazak, új stratégia nyílhat meg a tüdőrák kockázatának korai felismerésére. Például meg lehetne határozni, hogy mely dohányzók hajlamosak a tüdőrákra, és kik kevésbé. A vizsgálat folytatásaként a kutatócsoport azt szeretné kideríteni, hogy lehetséges-e meghatározni egy ember DNS-javító vagy méregtelenítő képességét, és ezáltal feltárni, mekkora a kockázata annak, hogy a dohányzás miatt tüdőrák alakul ki nála.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)