"Ha nem fizetek a fogorvosnak, már nem élnék."

A 64 éves férfi nem kapott időpontot a saját fogorvosához, ezért magán rendelőbe kellett mennie, ahol rákot állapítottak meg nála.

A 64 éves angol férfi megpróbált időpontot kérni a saját fogorvosához, mert megduzzadt az állkapcsa és úgy gondolta, hogy ez azért lehetett, mert néhány hónapja kihúzták a fogát.Végül sikerült felvennie a kapcsolatot a fogorvosával, aki a fájdalom ellenére sem vette előre a várólistán. A férfinak azt mondták, hogy a rendelőben 800 ember várakozik arra, hogy megvizsgálják, és nem tudják megbecsülni, hogy mikor kerül sorra. Javasolták, hogy 50 fontért (kb 21 ezer forint) kérjen egy időpontot egy magánfogorvoshoz, ahová néhány napon belül kapott is időpontot. 

Miután elment a magán fogorvoshoz készítettek róla egy röntgenfelvételt, ahol kiderült, hogy daganat miatt van felduzzadva az állkapcsa. 

Fogorvos, szájrák,
Magán fogorvos állapította meg a férfi szájrákját (Foto: Gettyimages)

A férfi azt mondta a Dailymailnek, hogy ha nem fizetett volna a magán ellátásért, hanem várakozni az államirendszerben, akkor ma már nem élne. 

A nemzeti egészségbiztosítási rendszer (NHS - National Health Service) szerint Angliában nagyjából 11 millió embernek nem sikerült tavaly a neki kijelölt fogorvoshoz eljutnia a hosszú várólista miatt, mert országosan csak egy fogorvosi rendelő jutott 4975 emberre 2023 elején.

A duzzanatról, amelyről Ray azt feltételezte, hogy egy tavalyi fogeltávolítás maradványa, a kórházban megállapították, hogy szájrák. A férfi január 26-án járt a magánrendelésen, és február közepén életmentő műtétet hajtottak végre rajta egy állami kórházban, miután kiderült, hogy rosszindulatú daganattal küzd.

A több órás műtét során a sebészek eltávolították Ray állkapcsának egy részét, hogy elérjék a daganatot. A férfinak csontból és izomból új állkapcsot alakítottak ki, a lábából vett bőrből bőrátültetést is végrehajtottak rajta. 

„Szerencsés vagyok, hogy meg tudtam fizetni a magánellátást. Ha kivárom a rendes időpontot, akkor valószínű, hogy már nem lennék itt, hogy elmeséljem ezt a történetet”

- mondta a férfi.  

Ray hat hetet töltött kórházban a műtét után, mielőtt megkezdte a sugárterápiás kezeléseket. Utolsó kezelési napja nemrég volt.

A férfi sokáig csak folyadékot tudott fogyasztani, kapott egy gyomorszondát, hogy az biztosítsa számára a szükséges tápanyagot. 

„Bár nem tűnik soknak, de vannak, akik nem engedhetnének meg maguknak 50 fontot egy privát fogorvosi vizsgálatért, és nem olyan szerencsések, mint én. Ha gyorsan kérünk és persze kapunk is időpontot, az mindent megváltoztathat.” 

A férfi története úgy tűnik változást indított el az angliai fogorvosi rendszerben. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy hogyan pótolják a rendszerből kiesett orvosokat, hogy ne legyenek ilyen hosszúak a várólisták, és a betegek időben megkapják a szükséges kezelést, mert ez életmentő lehet. 

 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra