Gyorsabban nő a tumor, ha rosszul alszunk

A cirkadián ritmus, vagyis a szervezet biológiai órájának zavara a daganat gyorsabb növekedését okozhatja egy új tanulmány szerint.

Régóta sejtették a tudósok, hogy a cirkadián ritmus megzavarása - többek között a hosszú időn át végzett éjszakai munka - számos egészségi következménnyel jár, de eddig csak kis részben sikerült feltárni, hogy ez miért és hogyan történik. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azonban egérkísérletek során azt látták, hogy a biológiai óra megzavarása serkenti a sejtburjánzást, megváltoztatja a sejtciklus egyensúlyát és gyorsítja a tumor növekedését.

rák, daganatos megbetegeség, tumor, daganat, cirkadián ritmus, bilógiai óra, időterápia
Az "időterápia" fokozhatja a gyógyszeres kezelés hatását. Fotó: 123rf

Több protein, gyorsabb növekedés

A tudósok a dexametazon nevű hormon segítségével idézték elő a tenyésztett humán sejtek krónikus ritmuszavarát, utánozva a hosszú repülőutak utáni átállási zavart. A kezeléssel megváltozott a gének kifejeződése, amit az is bizonyít, hogy aktiválódtak egyes proteinek - például a CDK 4/6 és a ciklindependens kináz 4/6.

Azt már korábban sikerült bizonyítani, hogy ezeknek a proteineknek a jelentős aktivitása megnövekedett sejtosztódáshoz vezet. Néhány rákkezelés úgy működik, hogy kifejezetten gátolja a CDK 4/6 működését.

Így működik az "időterápia"

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy az "időterápia" - tehát a terápiának a cirkadián ritmushoz igazítása - fokozhatja a gátló gyógyszerek hatását, ezzel akadályozhatja a tumor növekedését. A tudósok szerint például a mellrák kezelésére használt palbociclib hatásosabb, ha reggel jut a szervezetbe, mintha este. Ha a gyógyszer a leghatékonyabb időben jut a szervezetbe, várhatóan kisebb adag is elegendő belőle, és így a mellékhatások is kisebbek lesznek. Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozták, hogy a cirkadián ritmus krónikus zavara csökkentette a terápia hatékonyságát a humán sejtekben.

Veszélyben az éjszakai műszakosok

A több műszakos munkavégzés és az abnormális alvásidő a daganat növekedését és a rákgyógyszerek hatékonyságát is befolyásolja - szögezte le Yol Lee, a tanulmány egyik szerzője. Amennyiben a biológiai óra helyreáll, visszaáll az egészséges napirend, és emellett a kemoterápia is a gondosan meghatározott időrend szerint zajlik, az vélhetően eredményesebbé teheti a daganat gyógyítását - tette hozzá a szakértő.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)