Ezt tegyük, ha elkerülnénk a rákot

A sportolás csökkentheti hét rákfajta kialakulásának esélyét - állapította meg egy új tanulmány. Ráadásul az eredmények azt mutatják, hogy minél többet mozgunk, annál jobban csökken a megbetegedés kockázata.

A kutatók kilenc korábbi tanulmány eredményeit összegezték, így összesen 750 ezer ember adatait vizsgálták meg. A szakemberek arra jutottak, hogy az ajánlott mértékű fizikai aktivitás jelentősen csökkentheti a mellrák, a vastagbélrák, a méhnyakrák, a veserák, a májrák, a mielóma és a Non-Hodgkin limfóma kialakulásának esélyét.

futás, mozgás, rendszeres testmozgás, sportolás, rák, daganatos betegségek, rák megelőzése
futás, mozgás, rendszeres testmozgás, sportolás, rák, daganatos betegségek, rák megelőzése

Mennyit kellene mozognunk?

Az ajánlások 3-5 órányi közepes intenzitású vagy 1-3 óra intenzív mozgást javasolnak heti szinten. Az eredmények szeint viszont minél intenzívebben és minél gyakrabban edzünk, annál nagyobb mértékben csökkenthetjük az esélyét annak, hogy az említett rákbetegségek kialakuljanak a szervezetünkben.

A rendszeres mozgásról korábban már kiderült, hogy még akkor is növeli a szervezet inzulinérzékenységét, ha nem jár fogyással, ráadásul az ösztrogénszint egyensúlyához is hozzájárul. A sportolás további előnyeiről itt olvashat!

A vastagbélrák kialakulásának esélye mérsékelt intenzitású edzés esetén 8, intenzív mozgás esetén pedig 14 százalékkal csökkenhet. A mellrák kialakulásának kockázata mérsékelt intenzitású edzéssel 6, intenzív edzéssel pedig 10 százalékkal csökkenthető. Améhnyakrákesélye 10 vagy 18, a veseráké 11 vagy 17, a mielómáé 14 vagy 19, a májráké 18 vagy 27, a Non-Hodgkin limfómáé pedig 11 vagy 18 százalékkal csökkenhet - attól függően, hogy milyen intenzitású edzéseket végzünk.

Egyes szakemberek szerint azonban érdemes óvatosnak lenni az eredmények értelmezésével. Mégpedig azért, mert a tanulmány nem bizonyította be, hogy a mozgás egyértelműen csökkenti annak az esélyét, hogy valaki rákos legyen, csupán azt, hogy szoros kapcsolat van a kettő között. Ezzel együtt az eredmények mindenképpen azt sugallják, hogy érdemes időt szánni rendszeres sportolásra, hiszen ezzel is hozzájárulhatunk az egészségünk megóvásához.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció