Ettől is drasztikusan nőhet a rák veszélye

A norvégiai Bergeni Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a felnőttkorban jelentkező túlsúly és elhízás mennyivel növelheti meg a különböző ráktípusok kialakulásának kockázatát. Az eredmények lesújtóak.

A tanulmányból kiderült, hogy a 40 éves kor előtt jelentkező túlsúly komoly rizikófaktor a különféle daganatos megbetegedések megjelenése szempontjából. Az eredmények azt mutatják, hogy hatására

  • 70 százalékkal nőhet a méhnyálkahártyarák,
  • 58 százalékkal a férfiaknál jelentkező vesesejtes rák,
  • 29 százalékkal a férfiaknál jelentkező vastagbélrák,
  • illetve 15 százalékkal az összes elhízáshoz köthető ráktípus kockázata, mindkét nem esetében.

Aki 40 éves kora előtt már túlsúlyos, nagyobb eséllyel lesz rákos
Aki 40 éves kora előtt már túlsúlyos, nagyobb eséllyel lesz rákos

Közel 20 évig figyelték az alanyokat

"Az elhízásról már régóta tudjuk, hogy összefüggésben van a rák kialakulásával. Ebben a tanulmányban arra koncentráltunk, hogy a túlsúly és azelhízásmértéke, kialakulásának ideje, illetve fennállásának időtartama hogyan függ össze a különféle daganatos megbetegedések kockázatával" - mondta Tone Bjørge, a Bergeni Egyetem professzora.

A kutatásban 220 ezer felnőtt adatait elemezték, az alanyok állapotának változását pedig 18 éven keresztül éven keresztül követték nyomon. A vizsgálat során 27881 embert diagnosztizáltak rákkal, ebből 9761 esetben elhízással kapcsolatos daganattípusról volt szó.

Az elhízott résztvevők körében volt a legmagasabb az elhízással összefüggésbe hozható rákfajták kialakulásának aránya, szemben azokkal, akiknek a testtömegindexük a normál tartományban mozgott. "A kockázat 64 százalékkal nőtt a férfiak, és 48 százalékkal a nők esetében" - magyarázta Bjørge.

A magyarok a legkövérebbek

Így győzhetőek le az elhízás génjei - kattintson, és olvassa el cikkünket!

Magyarországon különösen rossz a helyzet, már ami az emberek testsúlyát illeti, írtuk korábbi cikkünkben. Az Európai Unión belül elsők vagyunk elhízásban, de világszinten is a negyedik legkövérebb nemzet a magyar. Hazánkban a felnőtt lakosság 30 százaléka minősül elhízottnak, és másik 30 százalék túlsúlyos. A három év feletti gyerekek között a túlsúlyosak aránya az életkorral együtt növekszik. Míg az összes 18 év alatti gyerek 20-25 százaléka számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak, eddig ez az arány a 15-16 éves lányok körében már 30 százalék.

Forrás: sciencedaily.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció