Életmentő kontroll

Kevés olyan rosszindulatú betegség van, amelyet időben észre lehet venni, így időben meg lehet kezdeni a kezelését. Pedig tudjuk: aki időt nyer, életet nyer, s ez különösen a sejtburjánzással járó elfajulásokra igaz.

Szerencsére a méhnyakrák a könnyen felfedezhető rosszindulatú daganatos betegségek közé tartozik. Igazi veszélye, hogy a baj sokáig némán rombolja az egészséget, nem fáj, nem jár lázzal, nem okoz különösebb tüneteket.

Gyakran késő

A szakemberek hiába vetik latba minden rábeszélőképességüket, falra hányt borsó a figyelmeztetés: a méhnyakrák nagyon alattomos kór, amely kezelés híján viszonylag gyorsan halálhoz is vezethet.

Dr. Harsányi Lehel szülész-nőgyógyász, a MÁV Kórház szakorvosa szerint nem véletlen, hogy az orvosok évenként legalább egyszeri vizsgálatot javasolnak.

- A rosszindulatú sejtburjánzásnak látszólag valóban nincs előzménye, ezért sokan nem érzik át a kontroll jelentőségét. Amikor viszont fölbukkannak a tünetek, jelentkezik a fájdalom vagy a rendellenes vérzés, gyakran már késő, mert az élet kerülhet veszélybe. Ezért kell élni a szűrővizsgálat lehetőségével.

Az ellenőrzés során - amely egy "szimpla" nőgyógyászati vizsgálathoz hasonlít - mintát vesznek a méhnyak felszínéről lesodort hámsejtekből. Minden hámsejtnek megvan az ismert, úgynevezett normális, típusos képe. Ha a mikroszkóp ilyen "rajzolatot" mutat, a vizsgálat negatív, nincs baj. Ám ha több, úgynevezett atípusos sejt bukkan föl a mintában, haladéktalan beavatkozásra van szükség.

Legalább egyszer

Magyarországon a daganatos betegségek igen sok áldozatot szednek. A helyzetet tetézi, hogy a rosszindulatú sejtburjánzással járó bajok - köztük a méhnyak- és az emlőrák - egyre fiatalabb korosztályt is érintenek.

- Elvileg azt szoktuk tanácsolni, hogy húszéves kor fölött minden hölgy évente ellenőriztesse magát. Ám tény, hogy a daganatos betegségek mind több fiatalt érnek utol, némelyik szinte még gyermek. Vannak olyanok is, akiket különösen veszélyeztetettnek kell tekintenünk. Mindent szem előtt tartva úgy gondolom, az évenkénti egy ellenőrzés a minimum, de az ennél gyakoribb kontroll még biztosabb, megnyugtatóbb lenne.

A méhnyakrák szempontjából különösen veszélyeztetettnek kell tekinteni azokat, akiket korábban már kezeltek ezzel a bajjal, azokat, akiknek a közvetlen felmenői között valamilyen nőgyógyászati daganatos betegségben szenvedő családtag volt, illetve azokat, akik a méhnyakrák kialakulásában is szerepet játszó vírusokat hordozzák.

Szigorú rendben

Természetes, hogy az ember nem szívesen jár nőgyógyászhoz, hiszen - jellegéből adódóan - a vizsgálat lélektani szempontból kissé kellemetlen. A szégyenérzet leküzdésében sokat segíthet az a tudat, hogy az orvos figyelmét a legapróbb, az egészséget vagy az életet fenyegető jel sem kerüli el.

- Régebben csupán a méhnyak állapotára koncentráltunk. Ma már szélesebb körben vizsgálódunk, ugyanis az emlőrákot is ki akarjuk szűrni. Ezen kívül hüvelyi ultrahangos vizsgálatot is végzünk, amellyel magát a méhtestet és a petefészkeket is megfigyelhetjük. A vizsgálat mindössze húsz percet vesz igénybe, a laboreredmény pedig általában tíz napon belül megérkezik. Ha eltérést találunk, szigorúan meghatározott gyógyítási rendet követünk.

A hüvelyi ultrahangot minden édesanya ismeri, aki a várandóssága nagyon korai szakaszában szülészeti ellenőrzésen jelent meg. A hosszú, henger alakú vizsgálófej, amelyet a hüvelybe vezetnek, közel "férkőzik" a méhszájhoz, így a monitoron jól látszik a vizsgált terület képe. Használata nem okoz különösebb kellemetlenséget.

Kell a rendszer

A kisebb citológiai eltérések általában gyulladás következményei.

- Ilyenkor gyógyszeres kúrát, legtöbbször hüvelykúpos kezelést írunk elő. Ha kolposzkópos eltérést találunk, vagy a kezelés után még mindig pozitív az eredmény, általában altatásban méhszájplasztikát végzünk. Az így nyert mintából pontosan ki lehet szűrni a rosszindulatú daganatképződést. Ha erről van szó, akkor megint csak az állapot függvényében döntünk. Méhkivételre kerülhet sor, előrehaladottabb stádiumban pedig kombinált terápiát, azaz sugár- és citosztatikumos kezelést kezdünk. Idáig azonban nem szabad, nem is kell eljutni, ha rendszeresen ellenőrizzük a pácienst. A nők körében szemléletváltozásra lenne szükség, sőt az sem ártana, ha az egészségügyi hatóság kötelezővé tenné az ingyenes nőgyógyászati rákszűrést úgy, mint hajdan a tüdőszűrést.

A kolposzkóppal az orvos a méh hüvelyi részét (méhnyakat) közvetlenül figyelheti meg. Az eszközben lévő optikai lencsék nagyított képet közvetítenek a hámszövetről, így pontosan fölismerhetők az úgynevezett rákmegelőző állapotok, elváltozások. Alkalmazása nagyon precíz eredményt ad, fájdalommal nem jár. V.évf./10.sz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra