Ebből már egy kicsi is növeli a rák veszélyét

Mérsékelt alkoholfogyasztással is nő a megbetegedések kockázata - figyelmeztet egy új kutatás.

Az elmúlt évek során nem volt hiány az alkoholfogyasztás hatásait vizsgáló tanulmányokból. Egyes tudományos írások szerint lehetnek bizonyos előnyei annak, ha alkalmanként vagy akár rendszeresen iszunk egy kis szeszes italt, más kutatások viszont a potenciális veszélyekre figyelmeztetnek.

alkohol, alkoholfogyasztás, rákos megbetegedés, daganatos betegségek, alkoholfogyasztás hatása,
Kis mennyiségű alkohol is növeli a rák kockázatát. Fotó: iStock

A kicsi is számít

Egy friss tanulmány például a rendszeres alkoholfogyasztás és a rák kialakulása közötti lehetséges összefüggést kutatta. A tudományos írást jegyző kutatók 120 ezer japán alany adatainak vizsgálata után arra jutottak, hogy még az időnkénti, valóban mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a daganatok kialakulásának kockázatát.

Mi számít egy adag italnak? A kutatók egy üveg sört, 1,7 deciliter bort, ugyanennyi szakét, illetve 6 cent whiskyt tekintettek egy italnak.

Az alanyok önbevallásos alapon szolgáltattak adatokat alkoholfogyasztásukról, vagyis a kutatók nem tudták ellenőrizni az állítások valóságtartalmát. Arra azonban rájöttek, hogy bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázata magasabb volt azok körében, akik a múltban vagy a jelenben rendszeresen fogyasztottak alkoholt. Jelentősen nőtt például a gégerák kockázata, megnégyszereződött a nyelőcsőrák rizikója, a száj-, bél- és májdaganat pedig 30-56 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki náluk, mint azoknál, akik nem ittak alkoholt.

Azonban nemcsak az italozás rendszeressége számít, hanem a mennyiség is. Ha ugyanis többet iszunk, az még jobban növelheti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. De még mielőtt bárki elhatározná, hogy a közelgő ünnepeken sem hajlandó koccintani - nehogy súlyos betegség legyen a vége -, azt azért gyorsan kiemelnénk, hogy az eredmények a japán alanyokra vonatkoznak. Ezek igazak lehetnek a nyugati társadalomra is, a tanulmány azonban ezt nem jelenti ki.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)