Dohányosok életét menthetik meg

Horvátország az első olyan európai uniós ország, ahol nemzeti tüdőrákszűrő programot indítanak.

A horvát egészségügyi minisztérium, a mellkasi sebészek társasága és a tüdőgondozó intézetek célja, hogy a következő 5-10 évben 20 százalékkal csökkentse a tüdőrák okozta halálozások számát, ezzel pedig évente több mint 500 életet mentsen meg. A tervek szerint a dohányosok 50 százalékát vonnák be a programba - főként az 50 és 70 év közötti aktív dohányzókat, illetve azokat, akik 15 éve leszoktak és legalább 30 doboz cigarettát szívtak el évente.

tüdőrák, szűrőprogram, daganatos betegség, rák,
tüdőrák, szűrőprogram, daganatos betegség, rák,

Ezért fontos a szűrővizsgálat

Milyenek a tüdőrák gyógyulási esélyei Magyarországon? A válaszért kattintson ide!

Horvátországban átlagosan 3000 embernél fedeznek fel tüdőrákot évente, amelynek leggyakoribb oka a dohányzás. Felmérések szerint az ország lakosságának 31,1 százaléka dohányzik. 2018-ban 3021 tüdőrákos beteget regisztráltak és 2789-en haltak meg a betegségben. A tüdőrák szűrése és korai diagnosztizálása azonban lehetővé teszi, hogy időben felfedezzék és eltávolítsák a daganatot - közölte Miroslav Samarzija, a nemzeti program vezető orvosa. Mint mondta, a rendszeres CT-vizsgálatok 20-40 százalékkal csökkenthetik a veszélyeztetett népesség halálozási arányát, ami azt jelenti, hogy évente több száz ember életét menthetik meg.

A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot világszerte, így Horvátországban is. A magas halálozási ráta összefüggésbe hozható a szűrés és a korai felismerés hiányával. Bár az orvostudomány jelentős előrelépést ért el a betegség gyógyításában, a tüdőrákosok kétharmadánál már túl késői stádiumban fedezik fel a betegséget. Ennek oka főként az, hogy a tüdőrák a korai stádiumban szinte egyáltalán nem okoz tüneteket.

Kezdetben fájdalomérzet sem jelentkezik, hiszen a tüdőben kevés fájdalomérző receptor található. Ezért jellemzően csak akkor fordulnak orvoshoz az érintettek, amikor már nagy a baj. Ezen változtathat majd a nemzeti szűrőporgram.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció