Biztató kutatási eredmények a bőrrákról

A melanoma magyarországi éves előfordulása a 2011-2019 közötti időszakban hosszú ideig tartó növekedés után megállt, ezzel párhuzamosan pedig a betegségben elhunytak aránya is évről évre csökken - derült ki egy hazai kutatásból.

Hogyan alakult az elmúlt évtizedben a melanomában szenvedő betegek diagnózisa és ellátása? - erre a kérdésre keresték a választ a magyarországi MSD innovatív gyógyszergyártó vállalat által indított komplex adatkutatási programban. A program során a szakértők a teljes hazai lakosságra vonatkozó, 2011 és 2019 közötti biztosítási adatokat vizsgálták.

Tények és tévhitek a melanomáról.

A kutatók eredményeiket több részletben hozzák nyilvánosságra neves külföldi szakmai folyóiratokban. Az eddig publikált elemzések legfontosabb eredményei az alábbiak szerint foglalhatók össze:

  • A melanoma éves előfordulása (incidenciája) 2011-2019 között trendváltozást mutat - azaz a korábbi évtizedes emelkedés után az évenként diagnosztizált melanomás betegek számának növekedése megállt, sőt, már a csökkenés jelei is látszódtak. Míg 2015-ben 29 körül volt a melanomás betegek 100 ezer főre eső előfordulása, addig ez a szám 2019-ben már 24-re csökkent.
  • Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a melanoma halálozási rátája (100 ezer főre eső halálozás) ugyancsak csökkent 2011 és 2018 között: férfiaknál közel 12 százalékkal, a nőknél kb. 20 százalékkal, ami kb. 17 százalékos csökkenést jelent a teljes populációra vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az újonnan felismert melanomás esetek száma indult csökkenésnek, hanem a betegségben elhunytak száma is visszaesést mutatott.

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rák.
A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló ráktípus. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Prof. Dr. Liszkay Gabriella, a kutatási program vezetője, az Országos Onkológiai Intézet bőronkológiai osztályának vezetője úgy látja, hogy az általuk feltárt javuló statisztikák okai többrétűek. "Az eredményekben mindenképp szerepet játszanak a rendszeres melanomaszűrési és felvilágosító kampányok (a többi között a napozási szokásokról és a szoláriumhasználatról), emellett jelentős lépés volt a rosszindulatú bőrrák ellátásának centrumokba való szervezése. Végül, de nem utolsósorban pedig az elmúlt évtizedben ugrásszerűen fejlődött a betegség kezelésének eredményessége: a modern terápiák jelentős részét Magyarország is - az engedélyezést követően - hamar elérhetővé tette a betegek számára" - magyarázta Liszkay doktornő, aki szerint mindezek együttesen a melanomaellátás jelentős minőségi javulásához vezettek, amely immár konkrét statisztikai eredményekben is megmutatkozik.

Liszkay Gabriella mindemellett felhívta a figyelmet a prevenció és a korai felismerés jelentőségére is, hiszen az időben felfedezett tumor esetében kizárólag sebészi eltávolítással a beteg meggyógyítható. Megemlítette továbbá, hogy jelentős mértékben segíti majd a korai felismerést az Országos Onkológiai Intézet világszínvonalú új diagnosztikai tömbje is, amelynek nemrég történt meg az alapkőletétele.

A Nemzeti Rákregiszter erőfeszítései mellett az elmúlt években az MSD is jelentős erőforrásokat fordított magyarországi epidemiológiai adatkutatásokra, hogy olyan további összefüggéseket tárjon fel onkológiai és egyéb betegségek terén, amelyek egyrészt támogatják a szakmai döntéshozókat az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése során, másrészt utánkövethetővé teszik az eredményeket.

A melanoma mellett a cég adatkutatásainak másik fontos fókuszterülete a tüdőrák, valamint a védőoltások - ezeken a területeken a közeljövőben további fontos eredmények publikálása várható. Ahogy Polányi Zoltán, a cég kormányzati kapcsolataiért felelős igazgatója fogalmaz, "az MSD elkötelezett a magyarországi egészségügyi ellátórendszer, a betegutak, illetve a regionális különbségek feltérképezése iránt, hogy megfelelő adatokkal, kutatási eredményekkel és stratégiai szintű adatelemzésekkel hozzájáruljon az egészségügyi döntéshozók azon törekvéseihez, hogy fenntartható és minél hatékonyabb szakpolitikai döntéseket hozhassanak."

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)