Így segít az MI a bőrrák kiszűrésében

Az új eszköz rögzíti a bőr felszíne alól visszaverődő fény hullámhosszait.

Engedélyezték a DermaSensor nevű amerikai cég készülékét, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz a bőrrák felismerésére. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA) engedélye egy tanulmányon alapul, amely kimutatta, hogy a miami székhelyű magáncég eszköze 96 százalékos pontossággal képes kiszűrni a gyanús anyajegyeket, elváltozásokat. A negatív eredmények ráadásul 97 százalék eséllyel jeleznek valóban jóindulatú elváltozást számol be az új eszközről a Reuters. 

anyajegy, melanoma, bőrrák, melanóma, bőrgyógyász, melanóma szűrés, bőrrák szűrés
Fontos a rendszeres szűrővizsgálat, főleg annak, akinek sok anyajegye van. Fotó: Getty Images

A visszaverődő fényt rögzíti

A bőrrel érintkezve az eszköz fényt bocsát ki, majd rögzíti a bőr felszíne alatti sejtstruktúrákról visszaverődő fény hullámhosszait. Ezt követően egy algoritmust használ a visszavert fény elemzésére és a bőrrák jelenlétének kimutatásáraA bőrrákot jellemzően dermatoszkópiával azonosítják, ilyenkor a bőrgyógyász egy speciális nagyítóval egyesével nézi végig a testen található anyajegyeket, elváltozásokat. 

A rendszeres önellenőrzés nemcsak a mell-, hanem a bőrdaganatok fontos megelőző eszköze is. De vajon tudod-e, mire érdemes ilyenkor figyelni? Az anyajegyeken túl az alábbi elváltozások is intő jelek lehetnek. 

A különféle bőrrákok a fehér bőrű emberek leggyakoribb daganatai közé tartoznak. Lejellemzőbb formájuk a bazalioma és az elszarusodó laphámrák. A bőr bármely területén előfordulhatnak, azonban a napnak kitett területeken a leggyakoribbak. A Magyar Dermatológiai Társulat tavaly közzétett adatai szerint két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma, és a betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.