A szűrővizsgálatok mellett az önvizsgálat is fontos

A mellrák túlélési esélyeit nagyban növeli, ha minél korábban ismerjük fel a betegséget. A klinikai vizsgálatokat, elsősorban a mammográfiát érdemes azonban kiegészíteni a rendszeres otthoni önvizsgálattal is!

A mellrákkal kapcsolatban az egyik legfontosabb és legtöbbet ismételt tudnivaló az, hogy minél korábban ismerik fel a betegséget, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy sikeresen meg is tudják gyógyítani. A diagnosztizálás szempontjából az egyik legpontosabb, leghatékonyabb eljárás a mammográfia, ám ezt nem ajánlják mindenkinek.

Az otthoni önvizsgálat éppen ezért legalább olyan fontos lehet a mellrák korai felismerésében, mint a mammográfia. Különösen igaz ez a fiatalabb korosztályra, akinek feszesebb szöveteiben nehezebb felismerni a daganatot akkor, ha kizárólag a gépekre hagyatkozunk.

Az önvizsgálat életet menthet

A két mell szinte soha nem egyforma: az egyik általában egy kicsit nagyobb, mint a másik. Az otthoni önvizsgálat egyszerű, könnyen megtanulható módszer arra, hogy a nők jobban megismerjék a saját testüket és képesek legyenek felismerni az esetleges elváltozásokat a melleikben. Havonta érdemes elvégezni, mert így még a legkisebb gyanús eltérést is észrevehetjük, ezzel pedig korai stádiumában felismerhetővé és sikeresen gyógyíthatóvá válik a mellrák.

A mell önvizsgálatát a menstruációs ciklus első két hetében érdemes elvégezni, ilyenkor a mellek kevésbé érzékenyek és puhák. Fontos azonban, hogy mindig ugyanazt a napot válasszuk, így ugyanis még könnyebb észrevenni az esetleges elváltozásokat.

Az első lépés a mellek külsejének vizsgálata: alaposan nézzük meg a melleket tükörben! Figyeljük meg a bőrt, a mellek formáját, nagyságát, helyzetét; a mellbimbó színét, illetve a bimbóudvar bőrét is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy oldalról is megvizsgáljuk a melleinket és azok környékét! Keressünk kidomborodást vagy betüremkedést! Mindkét kezet felemelve, a könyököt hátrahúzva, majd csípőre tett kézzel, enyhén előrehajolva is nézzük meg a melleket!

A következő a mellek manuális vizsgálata: bal kezünket emeljük a fej mögé, jobb kézzel pedig befelé haladó körkörös mozdulatokkal simítsuk végig a mellet - képzeljük egy óra számlapját a melleink felületére, a tapogatást kezdjük 12 óránál és haladjunk visszafelé. A vizsgálatot ismételjük meg a másik mellel is. Próbáljuk meg kitapintani a keményedéseket, göböket, elváltozásokat.

Ezek után gyengéden nyomjuk meg a mellbimbót a hüvelyk- és mutatóujj segítségével. Ha bármilyen - átlátszó vagy véres - váladékozást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz! Az álló helyzetben végzett önvizsgálatot folytassuk hanyatt fekve. A kezeinket a fejünk fölé emelve tapogassuk át előbb a jobb, majd a bal mellet is.

Pontosan mit kell keresni?

Minden információt megtalál a mellrákról kiemelt rovatunkban! Böngésszen tovább!Ha már ismerjük a mellünk formáját, szöveteit, akkor az eltéréseket is könnyebb észrevenni. Elsősorban azt figyeljük, hogy hol keményebb, dagadtabb, duzzadtabb a mellszövet; keressünk csomókat, megvastagodott részeket, göböket.

Szerencsére, nem minden elváltozás jelent daganatot. A mell szövetei ugyanis nem egységesek: lehetnek bennük apróbb gyulladások, mészlerakódások. A nem megfelelő hónalj-szőrtelenítési módszerek, kozmetikumok, sőt még a rosszul megválasztott fehérnemű is okozhat olyan elváltozásokat, melyek ijesztőek lehetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés