A sok ülés csökkentheti a rák túlélési esélyét

Azok a rákot túlélők, akik a nap több mint 8 óráját ülve töltik, ötször nagyobb eséllyel halnak meg a következő években, mint azok a társaik, akik kevesebb időt töltenek ülve. A fizikai aktivitás viszont csökkenti a korai halálozás kockázatát, derült ki egy új kutatásból.

A sok ülés ezért káros.

Egy kanadai intézet több mint 1500 rákos túlélő egészségügyi adatait kísérte figyelemmel egy kilenc évig tartó kutatásban. Azt találták, hogy a bármely okból vagy rákban bekövetkező halálozás kockázata körülbelül 65 százalékkal alacsonyabb volt a fizikailag aktív rákos túlélőknél, mint inaktív társaiknál. A résztvevők több mint fele nem végzett heti szabadidős fizikai tevékenységet. Utóbbi az Amerikai Rákellenes Társaság szerint heti 150-300 perc mérsékelt aktivitás vagy 75-150 perc erőteljes aktivitás (vagy ezek kombinációja) alatti szintet jelent - írta a WebMD szaklap.

A hosszan tartó ülés elkerülése elengedhetetlen.
A hosszan tartó ülés elkerülése elengedhetetlen (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

A JAMA Oncology című szaklapban megjelent tanulmány szerint különösen kockázatos volt a hosszú ideig tartó ülés. A rákos túlélők több mint egyharmada számolt be arról, hogy naponta 6-8 órát ül, és egynegyede számolt be arról, hogy naponta több mint 8 órát ül. Azokkal a rákos túlélőkkel összehasonlítva, akik naponta kevesebb mint 4 órát ültek, azoknál a rákos túlélőknél, akik napi több mint 8 órát ültek, közel kétszer nagyobb volt a kockázata annak, hogy bármilyen okból meghalnak, és több mint kétszer nagyobb volt a kockázata annak, hogy rákban halnak meg.

A kutatók szerint a hosszan tartó ülés elkerülése a legtöbb rákos túlélő számára elengedhetetlen a túlzott halálozási kockázat csökkentése érdekében. "Üljünk kevesebbet, mozogjunk többet és gyakrabban" - vonták le a tanulságokat a tanulmány szerzői Chao Cao és Lin Yang, a kanadai Calgaryban működő Alberta Health Services munkatársai.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)