A hasnyálmirigyrák nálunk a leghalálosabb

A hasnyálmirigyrák több európai embert öl meg, mint valaha, a legtöbb áldozatot pedig hazánkban szedi.

Az elmúlt harminc évben európai szinten majdnem megduplázódott a hasnyálmirigyrákban elhunytak száma, a betegség évente több mint 95 ezer életet követel, ezzel pedig a kontinens egyik leghalálosabb rákja lett. Az Európai Egyesült Gasztroenterológiai Társaság friss jelentése szerint az európai országok közül Magyarországon okozza a legtöbb ember halálát a betegség: évente 100 ezer emberből 12-en halnak meg miatta. Ez a szám Ciprusban a legalacsonyabb Ciprusban, ahol mindössze heten veszítik miatta életüket egy évben.

Magyarországon okozza a legtöbb ember halálát

A szervezet összehasonlította az 1990-es és a 2016-os és hasnyálmirigyrákos megbetegedések adatait, és megállapította, hogy a kontinensen a halálozási ráta átlagosan 5 százalékkal emelkedett , de voltak országok, ahol kiugróan megnőtt az elhunytak száma - Romániban például a 90-es évekhez képest 31 százalékkal lett magasabb 2016-ra. Eközben Lengyelországban 11 százalékos csökkenést állapítottak meg, de Belgiumban, Írországban és Finnországban is 7 százalékkal kevesebben haltak bele a kórba.

Európai országok, ahol a legtöbb áldozatot szedi a hasnyálmirigyrák

 • Magyarország (100 ezer emberből 12,29-en halnak meg)
 • Csehország (12,16)
 • Dánia (10,84)
 • Hollandia (10,8)
 • Szlovákia (10,79)
 • Finnország (10,61)
 • Ausztria (10,58)
 • Németország (10,44)
 • Lettország (10,26)
 • Szlovénia (10.19)
 • A szakértők szerint a hasnyálmirigyrák mostanra megelőzte a mellrákot , és a harmadik leghalálosabb daganattípussá vált - a tüdő- és bélrendszeri rákok mögött.

  Forrás: Daily Mail

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +29, +35 °C
  Minimum: +14, +20 °C

  Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)