5 jel, amely bőrrákra utalhat

A daganatos megbetegedések sikeres kezelése érdekében a korai felismerés döntő fontosságú - kifejezetten igaz ez a melanomára. Szakértők szerint ha az alábbi öt tünet valamelyikét észleljük magunkon, akkor azonnal érdemes orvoshoz fordulni.

Ha bőrrákről van szó, a legtöbb ember rögtön a melanomára asszociál, holott a betegségnek több különböző típusa van. A három leggyakoribb a melanoma , a bazális karcinóma , valamint az elszarusodó laphámdaganat.

Bazális karcinóma

A bazális karcinóma a bőrdaganatok leggyakoribb, ezzel együtt legjobban gyógyítható fajtája, amely leginkább 40 év felett, a napfénynek kitett testfelszíneken alakul ki. Ez a típus lassan növekszik, és ritkán alakul ki áttét.

Spinalioma

Az elszarusodó laphámrák, azaz a spinalioma már ritkábban fordul elő. Ez a típus nemcsak a fénynek kitett felületeken jelentkezhet, hanem akár a nyálkahártyán is. A spinalioma gyorsan növekszik, és az esetek 1 százalékában ad áttétet - főleg a nyirokcsomókban.

Melanoma

A harmadik típus, a legismertebb és legveszélyesebb a melanoma . A melanoma a bőrdaganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján pedig a nyolcadik helyen áll. Rendkívül rosszindulatú daganatról van szó, amely a belső szervekbe, májba, agyba, tüdőbe, csontokba korán ad áttétet. Ha későn ismerik fel a betegséget, a statisztikák szerint a betegek fele a szervi áttétek következtében meghal. Az idejében felismert és korai időszakban kezelt melanoma túlélési aránya azonban 95% - tehát meglehetősen magas. Ezekben az esetekben a sebészeti eltávolítás jelenti a megoldást, és amennyiben a tumor nem terjedt még át a környezetében lévő nyirokcsomókra, úgy teljes gyógyulás várható.

Évről-évre több embert érint Magyarországon is a melanoma, pedig korai stádiumban a daganatsejtek még könnyen és áttét nélkül eltávolíthatóak lehetnek. Ehhez azonban elengedhetetlen a szűrővizsgálatok rendszeres látogatása. Milyen gyakran keressük fel a bőrgyógyászt? Korábbi cikkünkből megtudhatja a választ.

De bármelyik típusról legyen is szó, a sikeres kezelés és a gyógyulás szempontjából az egyik legfontosabb faktor a korai felismerés.

A gyógyulás tőlünk is függ

"Sokan félnek a szűrésektől" - mondja dr. David Fisher, a Massachusetts Általános Kórház melanomaprogramjának igazgatója, majd hozzátette: "Félnek, és inkább tagadásba menekülnek. Az emberek inkább nem akarják megvizsgáltatni magukat, nehogy kiderüljön valami ijesztő. Holott tény, hogy hétből hat melanomás eset igenis gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és kezelik. Más szóval a korai felismerés életmentő lehet. Ennek a statisztikának pedig arra kellene motiválnia az embereket, hogy proaktívak legyenek a saját egészségük érdekében. Nem minden ráknál van esély az ilyen korai diagnózisra, a melanománál viszont igen. Ki kellene használni."

A korai felismerés életmentő lehet
A korai felismerés életmentő lehet

Az anyajegyek egyébként nem mások, mint a pigmentsejtek csoportosulásai a bőrünkön. Azokat, akiknek több anyajegyük van, nagyobb eséllyel fenyegeti a bőrrák veszélye. De a világos hajú és bőrű, azaz I-es bőrtípusba tartozó emberek is fokozottan veszélyeztetettek. Természetesen nem minden anyajegy veszélyes: teljesen normális, ha vannak a testünkön. Azokat pedig, amelyek bajt okozhatnak, viszonylag könnyű azonosítani.

A bőrgyógyászok öt olyan, bőrdaganatra figyelmeztető jelzésre szeretnék felhívni a figyelmet, amelyet a laikusok is felismerhetnek.

Aszimmetria

Figyelmeztető jel lehet, ha egy meglévő anyajegy szabálytalan alakúvá, asszimetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

Megváltozott határok

Gyanúra adhat okot, ha megváltozik az anyajegy határa, egyenetlenné válik a széle. Terjedni kezdhet, vagy akár nőni a bőrfelszínen.

Színelváltozás

Arra is érdemes figyelni, ha az anyajegyek színe, pigmentációja egyenetlen lesz. Az eredeti barna vagy fekete szín keveredhet pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.

Átmérő

Bármiféle méretváltozásra oda kell figyelni, de különösen, ha 6 mm-nél nagyobbá válik az anyajegy átmérője.

Dudorodás

További tünet lehet, ha a korábban teljesen lapos, foltszerű anyajegy megvastagodik, dudorosabbá, tapinthatóvá válik.

Forrá: Daily Mail

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra