Vége az injekciózásnak? Jön az inzulintabletta

Új inzulintablettát fejlesztenek a University of California kutatólaborjaiban: ezzel a remények szerint nemcsak a cukorbetegek kapnak egy újabb lehetőséget arra, hogy vércukrukat jobban tudják kezelni, hanem a tabletta újszerű technológiája máshol is alkalmazható lesz.

A cukorbetegeknek naponta többször kell megszúrniuk magukat, a kellemetlenség miatt pedig egyre nagyobb igény van arra, hogy a gyógyszereket szájon keresztül szedhessék be - nyilatkozta a kutatásban résztvevő Samir Mitragotri vegyészmérnök-professzor.

Az amerikai egészségügyi és prevenciós központ tavalyi felmérései szerint Amerikában mintegy 29 millió diabéteszes él, legtöbbjük rendszeres inzulinpótlásra szorul. Azoknak, akik képtelenek elviselni a tűszúrást, ez nagy problémát jelent, oda is vezethet, hogy a tűszúrástól való félelmükben nem vagy nem pontosan adják be az inzulint, emiatt pedig akár kórházba is kerülhetnek.

Tudja, pontosan milyen szerepet játszik szervezetünk működésében az inzulin? És azt, hogy mi a különbség az inzulin egyes típusai között? Fontos információk a cikkben. Egy tabletta - mondják a kutatók - nem csak a tűfóbiások életét könnyítheti meg, hanem akár még jobb hatásfokot is biztosíthat. Amikor ugyanis injekcióval juttatjuk testünkbe az inzulint, az a perifériás véráramon keresztül jut el a májhoz, egy szájon keresztül lenyelt tabletta viszont közvetlenebb úton jutna el ugyanoda, ez pedig fiziológiai szempontból is jobb megoldásnak tűnik - mondta Mitragotri.

Hamarosan elhagyható az inzulin-injekció?

Már most is több olyan szájon át szedhető készítmény van, amelynek hatására testünk jobb inzulintermelésre képes, de az orvostudomány még mindig azt a tablettát vagy pirulát várja, amely képes inzulint szállítani. Annak is megvan persze az oka, hogy ez miért nem készült el mindeddig: a gyógyszert át kell juttatni a gyomron és a béljáraton, ezek pedig erős fehérjebontók.

Az új tabletta viszont felépítésének köszönhetően képes ellenállni a gyomorsavnak és el tudja juttatni a benne tárolt inzulint a vékonybélbe. A tabletta trükkje, hogy amikor a vékonybélben a kapszula kinyílik, abból minitapaszok áramlanak ki, amelyek feltapadnak a bél falára, az inzulin pedig ezekből jut el a véráramba. Így a fehérjebontó enzimek nem férnek hozzá, azaz a gyógyszer hatásfoka sem csökken. Természetesen hiába működik laborkörülmények között a mechanizmus, a pirulákat hosszas tesztelésnek és fejlesztésnek kell alávetni, mielőtt az FDA szabályozó testülete elfogadhatná azt.

Mitragotri azt is elárulta, hogy ezzel a módszerrel számos olyan fehérjét vagy fehérjealapú anyagokat (például növekedési hormonokat, antitesteket) lehetne juttatni a szervezetbe, amit most csak injekcióval tudunk.

Forrás: Sciencedaily.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: