Tippek a cukorbetegek lábápolásához

A cukorbetegség egyik súlyos szövődménye, hogy sérülnek az idegek a lábban, ez pedig az érzékelés elvesztésével is együtt jár. Mit tehetünk megelőzésképpen?

A neuropátiának nevezett jelenség következménye lehet például, hogy nem veszünk észre egy sebet, mely elfertőződhet, és szélsőséges esetben akár amputációhoz is vezethet.

Az idegsérülések mellett a cukorbetegség a vérkeringésben is okozhat problémákat, emiatt nem jut elegendő, oxigénben és tápanyagokban gazdag vér a sejtekhez. Ez lassíthatja a sebgyógyulást. A tragikus következmények elkerülésének érdekében tehát kiemelten fontos a cukorbetegek lábápolása.

Segíthet a lökéshullám-terápia Hogyan segíthet a cukorbetegség okozta lábsebek és fekélyek kezelésében a lökéshullám-terápia? Kattintson! Természetesen az, hogy vigyázunk a lábunkra, nem a pedikűrösnél kezdődik: tartsuk kordában a vércukorszintünket, szedjük rendesen az előírt gyógyszereket, és kövessük a diétát. Ezzek ugyanis elkerülhetjük, vagy legalábbis lassíthatjuk, hogy a cukorbetegség szövődményeként neuropátia, illetve keringési zavarok alakuljanak ki. Naponta vizsgáljuk át a lábunkat, ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta seb, horzsolás, elszíneződés, alakult-t ki rajta bőrkeményedés, vízhólyag.

Azt is nézzük meg, hogy nem nőtt-e be a köröm a lábunkon! Kérjük meg párunkat vagy egy családtagunkat, hogy segítsen ebben, vagy használjunk tükröt! Ha valamilyen elváltozást veszünk észre, ne próbáljuk meg otthon kezelni, inkább forduljunk szakemberhez. Ha magunk próbáljuk meg eltávolítani a benőtt körmöt vagy éppen a bőrkeményedést, tyúkszemet, megnőhet az esélye annak, hogy megvágjuk magunkat, ez pedig csak tovább rontja az állapotunkat.

Rendszeresen ápoljuk a lábainkat: mossuk meg langyos vízzel, érzékeny bőrre is alkalmas, kímélő szappannal. Óvatosan szárítgassuk meg, ne dörzsöljük, inkább csak itassuk fel róla a vizet. Fordítsunk különös gondot arra, hogy a lábujjak között alaposan megszárítsuk! Krémezzük be a lábunkat, hogy a bőr nedvességtartalmát megőrizzük, és megakadályozzuk, hogy kiszáradjon!

Viseljünk kényelmes, jól illeszkedő, megfelelően párnázott cipőt, mely nem okoz bőrkeményedéseket vagy vízhólyagokat, sehol nem szorítja vagy dörzsöli a lábat. Mindig viseljünk papucsot, még otthon is! Ha már kialakult nálunk a neuropátia, akkor szerezzünk be speciálisan cukorbetegeknek kifejlesztett cipőt.

Érdemes rendszeresen ellátogatni egy gyógypedikűröshöz, aki szakszerűen és óvatosan tudja eltávolítani a tyúkszemeket, bőrkeményedéseket, levághatja a körmeinket, így azok nem nőnek be, emellett az esetlegesen kialakuló gombásfertőzésmegfelelő kezelésében is a segítségünkre lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció