Terhességi cukorbetegség: mi történik szülés után?

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint világszerte. Az újdonsült édesanyáknak a szülés után is nagy figyelmet kell fordítaniuk állapotukra, mert a betegség később is éreztetheti hatását.

A terhességi cukorbetegség, avagy gesztációs diabétesz előfordulása növekvő tendenciát mutat világszerte, így Magyarországon is. Itthon becslések szerint a várandósságok 8-14 százaléka szövődik terhességi cukorbetegséggel. Sokat hangoztatják a szakemberek, hogy az állapot megfelelő kezelése nagy jelentőséggel bír mind a magzatra, mint a kismamára nézve. Arról azonban ritkábban szó esik, hogy mi a teendő a szülés után. Az esetek többségében a vércukorszint hamar rendeződik, így az anyuka általában visszatér az addigi életviteléhez. Ám emiatt előfordulhat, hogy komoly problémái származnak majd a későbbiekben – hívta fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

terhesség, várandós pocak, kismama
Nagyjából a terhességek egytizedét érinti itthon gesztációs diabétesz. Fotó: Getty Images

A terhességi cukorbetegség hatásai a szülés után

A szülést követően a legtöbb esetben a vércukorszint rendeződik. Ez azt is jelenti, hogy még a kismama kórházi tartózkodása során fontos ellenőrizni a laborértékeket, ugyanis a szülés utáni 24-48 órában az inzulinigény jelentősen csökken, így a terhesség során alkalmazott terápiát le kell állítani.

Érdemes megemlíteni, hogy a terhességi cukorbetegség a későbbi cukorbetegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője, valamint az érintett terhességekből született gyermekeknél is arányban alakul ki a későbbiekben a szénhidrátanyagcsere-zavar. A terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált nőknél 30-50 százalék annak kockázata, hogy 7-10 éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki náluk. Ráadásul nemcsak a diabétesz, hanem szív- és érrendszeri betegségek veszélye is megnő terhességi cukorbetegség után. Éppen ezért nagyon fontos az érintettek rendszeres szűrése, utánkövetése úgy diabetológiai, mint kardiológiai szempontból.

„Statisztikai adatok szerint azon nők körében, akiknél terhességi cukorbetegség állt fenn a várandósságuk alatt, illetve a szülés után tíz évvel túlsúllyal küzdöttek, az érintettek harmadánál mutattak ki magas vérnyomást, és csaknem 15 százalékuk vizeletében albumin jelent meg (vesekárosodásra utaló laboreredmény – a szerk.). Ilyenkor a keringési betegségre való kockázatuk négyszer magasabb, mint a terhességi cukorbetegségtől mentes nők esetében. A csökkent glükóztolerancia (IGT) előfordulási gyakorisága körülbelül 12 százalék, a cukorbetegségé pedig 51 százalék. Ha pedig a terhesség alatt inzulinkezelésre is szüksége volt a kismamának, úgy tíz éven belül 60 százalékos a cukorbetegség fellépésének kockázata” – foglalta össze a szakember.

Fontos a megfelelő utógondozás

Az utógondozás első lépése a vércukorszint ellenőrzése, amely még a kórházban megtörténik. Ezt követően a hathetes kontrollon terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) következik. Ha az értékek rendben vannak, akkor legközelebb a szülést követő egy év múlva javasolt újabb terheléses vércukorvizsgálat. Ha pedig ekkor sem jelentkeznek rendellenes értékek, illetve a páciensnek nincsenek egyéb tünetei, úgy a későbbiekben elég egy-két évente OGTT-vizsgálatot elvégezni. Amennyiben viszont az értékek prediabéteszt igazolnak, szigorú életmódterápia, egyes esetekben gyógyszeres kezelés is szükséges. Egyszersmind gyakoribb, félévente-évente végzett szűrés javasolt – mondta el dr. Porochnavecz Marietta.

Fontos, hogy a terhességi cukorbetegséget követően a beteg utógondozása interdiszciplináris feladat: szükséges, hogy részt vegyen benne diabetológus, dietetikus, védőnő, háziorvos, kardiológus egyaránt. Terhességi cukorbetegség után a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye mind az anyánál, mind a gyermekénél csökkenthető:

  • hosszú szoptatással (minimum egy év);
  • egészséges étrend követésével;
  • rendszeres testmozgással.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: