Nem lesz több szurkálás, a cukorbetegség kimutatható nyálból

Mexikói orvosok és fejlesztők egy nemzetközi szakértői csapat támogatásával olyan készüléket hoztak létre, amely egyszerűen, olcsón azonnali eredményt szolgáltat a cukorbetegség vizsgálatánál.

Az eszköz érzékeli a cukorbetegségre utalnak. A Tec de Monterrey Egyetem és a University of Houston együttműködésével létrehozott technológia azért egyedülálló, mert a rögzített adatok egy mobiltelefon segítségével is feldolgozhatók, és az eredmény néhány másodperc alatt megszületik, ráadásul mindezt vérvétel nélkül.

Az okostelefonhoz kapcsolható eszköz ellenőrzi, hogy vannak-e olyan vegyületek a nyálban, amelyek akkor jelennek meg, ha a vizsgált személy cukorbetegségben szenved. „Ez olyan egyszerű, mint a terhességi teszt, ha a keresett jellemzőt megtaláljuk, akkor azt az eszköz másodperceken belül megmutatja” – jelentette ki a projekt koordinátora, Dr. Marco Antonio Rite Palomares, a Tec de Monterrey Biotechnológiai Központjának igazgatója. A módszer azonban még nem áll készen a bevezetésre, a projekt befejezése két év múlva várható.

Egy egyszerű egészségügyi tesztből kideríthetjük, mennyire fenyeget a a kettes típusú cukorbetegség. Kattintson! A több tudományágat egyesítő fejlesztő csapat olyan enzimtechnológia kialakításán dolgozik, amely láthatóvá teszi a cukorbetegségre utaló vegyianyagot (markert). Továbbá egy olyan eszköz létrehozásán is fáradoznak, amely egy mobiltelefonba integrálva működik és a vizsgálat eredményét azonnal meg is mutatja egy szoftver segítségével.

A technológia elve az, hogy egy kamerás telefon érzékeli a nyálban lévő markert.

Nyálból is kimutatható a 2-es típusú cukorbetegség

A kamera az enzimatikus reakció eredményét látja meg és ismeri fel, amelyben a biomarker fluoreszkál vagy azonosítható módon fényt bocsát ki. Ez egy olyan technológiai stratégia, amelyet más területeken már eredményesen alkalmaznak.

„Azt szeretnénk, hogy a készülékünk javítson a betegek életén, különösen szeretnénk, hogy az egészségügyi ellátás az alacsony jövedelműekhez is eljusson. Ez segítene a betegség korai felismerésében, mielőtt az több problémához vezetne. Ezzel a kezelés költségei is jelentősen csökkennének” – tette hozzá Dr. Marco Antonio Rite Palomares.

A fejlesztés befejező szakaszában a csapat arra törekszik, hogy befektetőket keressenek a készülék tömeggyártásához.

Forrás: Sciencedaily.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)