Koronavírus: ilyen esetben súlyosabb a betegség

Súlyos formában jelentkezhet az új koronavírus okozta COVID-19 azoknál a 75 évnél idősebb, 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében, akik cukorbetegsége komoly szövődményekkel is párosul - derült ki egy új kutatásból.

Ezek a legmeredekebb tévhitek a koronavírusról - olvassa el cikkünket ide kattintva.

Átlagosan tíz koronavírussal fertőzött, szövődményes cukorbetegből egy meghal a kórházba kerülése utáni hét napon belül - mutatták ki kutatók a Diabetologia című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban. A szakemberek több mint 1300 beteg esetét elemezték, akiket március 10. és március 31. között ápoltak 53 francia kórházban. A betegek kétharmada férfi volt, az átlagéletkor mindkét nem esetében 70 év körüli.

A COVID-19 súlyos esetei léphetnek fel azon 75 évnél idősebb, kettes típusú diabéteszben szenvedők esetében, akiknek cukorbetegségük komoly szövődményekkel párosul.
A szövődményes cukorbetegség súlyosbíthatja a COVID-19 lefolyását. Fotó: Getty Images

"A diabéteszkomplikációk és az idősebb életkor egyaránt növelik az elhalálozás kockázatát. A magas testtömeg-index (BMI) kapcsolatba hozható mind a lélegezőgép használatának szükségességével, mind az elhalálozás kockázatának növekedésével" - írták. Az orvosok a betegek felénél találtak mikrovaszkuláris szövődményeket, így a szemet, a vesét és az idegeket érintő károsodást. Emellett a betegek több mint 40 százalékánál találtak olyan problémákat, amelyek a szívben, az agyban és a lábakban lévő nagyobb artériákhoz köthetők.

Folytatni kell az inzulin alkalmazását

A kutatók kimutatták, hogy a 75 éven felüliek esetében 14-szer magasabb volt a halálozás kockázata az 55 évesekhez képest. A kórházi kezelés hetedik napján a betegek ötödét kellett intubálni lélegeztőgépen, egytizedük pedig meghalt. A betegek negyedét engedhették csupán haza a hetedik napon. A tanulmány megerősítette, hogy a vércukorszintet módosító inzulin- és más kezelések nem jelentenek kockázati tényezőt a súlyos COVID-19-es esetekre, azaz a cukorbetegeknek folytatniuk kell azok alkalmazását.

Hamarosan feloldhatják az idősek vásárlási sávját - a részleteket az nlc.hu cikkében találja meg.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: