Hipoglikémia jó vércukorértékek mellett?

Az inzulinrezisztencia (IR) egy gyakori probléma, amely több kellemetlen tünettel is járhat. Egyesek akár hipoglikémiás tüneteket is észlelhetnek. Vajon miért?

A "hipózás" alacsony vércukorszintet jelent, így sokakban kérdés, hogy mi az oka annak, hogy normál vércukor érték mellett is tapasztalják a panaszokat. A választ dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont IR-specialistája árulja el.

Mikor beszélünk inzulinrezisztenciáról?

Az inzulinrezisztenciát (IR) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is szokták emlegetni. Gyakran okoz meddőséget, pattanásos bőrt és vérzészavarokat. Az állapot során - főleg a helytelen életmód következtében - a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, ezért kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Ha ez huzamosabb ideig fennáll, akkor a hasnyálmirigy kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

vércukor, vércukorszint, vércukorérték, inzulinrezisztencia, IR, hipoglikémia, alacsony vércukorszint, vércukor-ingadozás
vércukor, vércukorszint, vércukorérték, inzulinrezisztencia, IR, hipoglikémia, alacsony vércukorszint, vércukor-ingadozás

Inzulinrezisztencia esetén a vércukor értékek gyakran a normál tartományban mozognak, ám a terheléses inzulinszintek kiugrása már jelzi a problémát. Éppen ezért fontos, hogy a terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) során ne csak a glükóz-, hanem az inzulinértékeket is ellenőrizzék. Sokan úgy gondolják, hogy az úgynevezett HOMA index már jelzi az IR fennállását, ám ez egyedül kevés, csupán jelzés értékű. A pontos diagnózishoz szükség van a 0, a 60 és a 120 perces glükóz- és inzulinszintekre is - figyelmeztet a szakember. Emellett figyelembe kell venni az inzulinszinteket egymáshoz viszonyítva is, illetve a tünetek jelenlétét és azok erősségét is.

Hipózás IR-esként?

5 tévhit az inzulinrezisztenciáról.

Hipoglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukorszintje 3,9 mmol/l alá esik. Ezt olyan tünetek jelzik, mint a verejtékezés, a remegés, a szapora szívverés, az émelygés és a beszédzavar. Ezt főleg az inzulinnal kezelt cukorbetegek szokták tapasztalni, de előfordulhat, hogy gyógyszerrel kezelt diabéteszesek, illetve IR-esek is panaszkodnak rá. Olykor pedig az is megeshet, hogy olyanok is tapasztalják a tüneteket, akiknek egyébként a normál tartományban van a vércukorértékük.

"Azok, akiknek magasabb az inzulinszintjük (például IR miatt), hajlamosabbak a gyors vércukoresésre, mivel az inzulinnak vércukorcsökkentő hatása van, és ezt a hirtelen esést bizony megérezhetik" - mondja az IR-specialista. A rosszullétet azonban egy nem megfelelően megtervezett diéta is előidézheti, hiszen a gyors felszívódású szénhidrátok miatt a vércukor hirtelen megemelkedik, ám a sok inzulin miatt gyorsan le is zuhan - ez szintén rossz közérzetet eredményezhet.

Mi a megoldás?

Első körben egy OGTT vizsgálattal ellenőrizni kell a vércukor- és az inzulinszinteket, hogy kiderüljön, jelenleg milyen állapotban vagyunk. Ezen kívül érdemes pár hétig étkezési naplót is vezetni, és jelölni, hogy mikor tapasztaltunk hipoglikémiás tüneteket. Egy jó dietetikus ezek alapján szinte azonnal meglátja, hogy mi a hiba. Előfordulhat tehát, hogy kisebb változtatásokat is be kell majd vezetni az étrendünkben.

Célszerű lehet továbbá egy ideig étkezések előtt és után is megmérni vércukorszintet, és az eredményeket felírni az étkezési naplóba, hiszen ez is komoly jelzésértékkel bír. Ráadásul vannak olyan ételek, amely valakinél csökkenti, valakinél pedig megemeli a glükóz szintjét, így ezek is kiválthatnak gyors vércukor-ingadozást. Ilyen élelmiszer például a zab is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső