Hiperglikémia cukorbetegeknél: mutatjuk, mitől lehet

Fontos utánajárni, hogy mi okozhatja a hiperglikémiát, így elkerülhetjük a súlyos szövődményeket is.

Ha ismételten mérünk magas vércukorszintet, kezdődő cukorbetegségre kell gondolni, vagy ha a diabétesz már ismert, akkor a kezelés nem megfelelő, így azt módosítani kell. Magas vércukorszint esetén a kezelt cukorbetegségnél gondolni kell arra is, hogy magas glükózszintet okozhat a megelőző alacsony vércukorszintre adott hormonális válasz is. Mindig fel kell deríteni, hogy mi áll a magas vércukorérték hátterében: diétahiba, a mozgásmennyiség változása, vagy a terápiában jelentkező problémák. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

Élelmiszerek, amelyek szabályozzák vércukorszintünket
A cukorbetegeknek, illetve cukorbetegségre hajlamosaknak fokozottan figyelniük kell a táplálkozásukra. Amellett, hogy a lehető legkevesebb finomított, illetve hozzáadott cukrot, és több rostot fogyasztanak, az sem mindegy, hogy milyen ételek kerülnek az asztalukra, hiszen vannak olyanok, amelyek kifejezetten segíthetnek abban, hogy a vércukorszintjük minél jobban megközelítse az egészséges értékeket. Kattintson!

Mi az a hiperglikémia?

Hiperglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukor értéke éhgyomri állapotban 7 mmol/l feletti, vagy étkezés után másfél órával a 8 mmol/l értéket meghaladja. Amennyiben ez ismételten előfordul, prediabéteszt, illetve cukorbetegséget jelezhet. A már ismert cukorbetegek esetében is előfordulhat magas vércukorszint, aminek az oka lehet kísérőbetegség, de a nem megfelelő ételek fogyasztása és bizonyos gyógyszerek is előidézhetik.

Fontos a vércukorszint mielőbbi normalizálása, ugyanis hosszú távon különféle szövődmények alakulhatnak ki: szív- és érrendszeri problémák, vesebetegség, szembetegség (például diabéteszes retinopátia), neuropátia , fekélyek a lábon stb. Kezelés nélkül a hiperglikémia diabéteszes ketoacidózishoz is vezethet, ami egy életveszélyes állapot, és kórházi kezelést igényel.

A hiperglikémia egyik tünete a fokozott szomjúság.
A hiperglikémia egyik tünete a fokozott szomjúság. Fotó: Getty Images

A hiperglikémia tünetei

A hiperglikémiának nem minden esetben vannak tünetei, sőt, egyénenként is változhat, ki milyen értékek esetén tapasztal panaszokat. Ha lassan, fokozatosan alakul ki, hosszabb ideig észrevétlen maradhat. Általánosságban az alábbi tünetek hívják fel rá a figyelmet:

 • fokozott szomjúság/vizelési inger
 • száraz bőr
 • fáradékonyság, álmosság
 • lassabban gyógyuló sebek
 • koncentrációs nehézségek
 • homályos látás
 • ketontestek jelenléte (késői tünet).

Mi okozhat magasabb vércukorszintet?

A magas vércukorszintet sokesetben a felderítetlen diabétesz okozza, ám előfordulhat azoknál is, akik tudnak az állapotukról, és kezelés alatt állnak. Ez utóbbi esetben a következő okok jöhetnek szóba:

 • nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása
 • étkezési ritmus felborulása
 • nem megfelelő időpontban alkalmazott gyógyszerszedés, inzulinbeadás
 • stressz
 • a megszokottnál kevesebb testmozgás
 • gyulladásos megbetegedés, fájdalom, műtét, fertőzések
 • egyéb gyógyszerek szedése, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak (például köptetők)
 • hormonális hatás gyermekeknél, terhesség során.

Derítsük ki, mi okozza a hiperglikémiát

Amennyiben magas a vércukorszint, és csak most derült ki, akkor meg kell kezdeni a diabétesz kezelését. Porochnavecz doktornő elmondta, ha már kezelés alatt áll a beteg, akkor ki kell deríteni, hogy mi okozza a problémát. Ehhez a beteg, a diabetológus és a dietetikus közös munkája szükséges. Meg kell találni az okot, hogy vajon az alkalmazott gyógyszer/inzulin, a diéta hibája, vagy a beteg életmódja okozza az eltérést.

Ha a hiperglikémia gyakrabban is előfordul a cukorbetegeknél, úgy gyakoribb vércukormérés szükséges (főétkezések előtt és után is másfél órával). Fontos vércukornaplót is vezetni, mert így látjuk az eltéréseket. Ha ez nem vezet eredményre, akkor szöveti cukormonitorozó eszközt célszerű alkalmazni, hogy kiderüljön, hol van a probléma, minek a hatására nő meg a glükózszint.

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: