Cukorbetegség: ezért kell napi 30 perc séta

Sokunknak nincs ideje a rendszeres edzésre, és megint sokan vannak, akik egészségi állapotuk miatt nem sportolhatnak intenzíven. Jó hír azonban, hogy egy friss kutatás igazolta, hogy a kevésbé megterhelő mozgás is pozitív hatással van testünkre.

Az már régóta köztudott, hogy a mozgásszegény életmód számos negatív egészségügyi következményt hozhat magával, többek között növelheti a diabétesz kialakulásának esélyét is. Ugyanakkor fordítva is igaz, hogy a rendszeres sport segít kordában tartani a vércukorszintünket, nem véletlen, hogy a már diagnosztizált cukorbetegeknek is azt tanácsolják, hogy eddzenek rendszeresen.

A legjobb sportelhízásellen Egy közelmúltban készült kínai kutatás kiderítette, melyik a legjobb mozgásfajta az elhízás megelőzésére. Kattintson ide, ha kíváncsi az eredményre!

A Koppenhágai Egyetem kutatócsoportja arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon muszáj intenzív mozgásformát választani, vagy már könnyedebb fizikai tevékenység is eléri ezt a pozitív hatást. Egészen pontosan a GLP-1 nevű hormon és az aktivitás kapcsolatát vizsgálták. A glukagonszerű peptid ugyanis olyan hormon, amely a bélrendszerben keletkezik evés közben: ahogy emelkedik a szintje, úgy múlik el éhségünk, és kezd a testünk egyre több inzulint termelni.

Fél óra séta is egészségesebb működésre ösztönzi a testünket. Fotó: iStock
Fél óra séta is egészségesebb működésre ösztönzi a testünket. Fotó: iStock

Nem kell megerőltetnünk magunkat az egészségünkért

A kísérletben 1300 túlsúlyos ember adatait monitorozták, és arra jutottak, hogy már az alacsony intenzitású mozgás is emeli a GLP-1 szintünket. "Már napi 30 perc séta vagy kertészkedés is gondoskodik arról, hogy kevésbé legyünk éhesek, illetve hogy egészségesebben működjön az anyagcserénk, ide értve a vércukorszabályzó rendszerünket" - összegezték az eredményeket a Endocrine Connections című tudományos folyóiratban.

Azt azonban hangsúlyozták az orvosok, hogy ezt a pozitív hatást kizárólag férfiaknál tapasztalták. Arra még viszont nem találtak magyarázatot, hogy miért tér el ennyire a két nemnél a GLP-1 hormon működése. Mindenesetre az biztos, hogy nemtől függetlenül jót tesz a testünknek, ha - amikor csak tehetjük - sétálunk a tömegközlekedés vagy autózás helyett, játszunk a gyerekeinkkel vagy unokáinkkal, vagy éppen kézi kosarat választunk a gurulós kocsi helyett bevásárláskor. Ezekkel a hétköznapi tevékenységekkel is összejöhet a napi 30 perc mozgás.

Forrás: Daily Mail

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció