Cukorbetegnek állítottak elő klónozott őssejteket

Egy cukorbeteg bőrsejtjeiből amerikai kutatóknak először sikerült embrionális őssejteket előállítaniuk. Ez azonban nem jelent áttörést a diabéteszesek kezelésében.

Egy 32 éves, örökletes cukorbetegségben szenvedő nő esetében sikerült először az őssejt-klónozás. A kutatók a nő örökítőanyagát kivonták az egyik sejtjéből, majd egy sejtmagjától megfosztott donor petesejtbe ültették be azt. Ezután a svájci Dieter Egli által vezetett kutatócsoport a klónozott petesejtből embrionális őssejteket tenyésztett ki - írja a német lap, a Die Zeit.

A kutatók azt remélik, hogy ezekből később inzulintermelő béta-sejteket tudnak nevelni. A hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek ugyanis a cukorbetegség kialakulásakor elpusztulnak. Ha a klónozott sejteket visszaültetik a betegbe, az a gyógyulási esélyt növelheti, minthogy a szervezet a klónsejtet is sajátjának tekinti.

A kísérletek lefolytatásához Egli, aki korábban a Harvard Egyetemen dolgozott, munkahelyet váltott és egy magánfinanszírozású laboratóriumba szerződött. A New York-i Stem Cell Foundationról (Őssejt Alapítvány-ról) van szó. Az USA-ban ugyanis közpénzből nem finanszíroznak olyan laboratóriumot, ahol klónozási kísérletek zajlanak. Ráadásul Massachussettsszel szemben (ahol a Harvard működik) New York állam engedélyezi a donortól származó petesejtek felhasználását klónozási kísérletekhez.

A kísérletekben azt használják ki, hogy az embrió sejtjei még nem differenciálódtak, így azokból bármelyik szervhez szükséges sejtek kifejlődhetnek. Így az embrionális őssejtekből pótszövetek tenyészthetők ki. Először 1981-ben izoláltak egerekben embrionális őssejteket. 1998-ban az amerikai James Thomsonnak, a Wisconsini Egyetemen sikerült az első emberi sejtkultúrákat kitenyésztenie embrióból.

Felnőttek is képesek őssejt képzésére. Erre példa a csontvelő, ahol állandóan új vérsejtek képződnek. Azok, akik ellenzik az embrionális őssejtek felhasználását, abban reménykednek, hogy ezek a csontvelőben lévő őssejtek szintén képesek lehetnek szövetek képzésére. Ám a probléma az, hogy a csontvelőben lévő őssejtek kevésbé képesek az átalakulásra és az osztódásra.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)