Cukorbetegek így élhetnek injekciók nélkül

A cukorbetegség hallatán sokan az élethosszig tartó inzulinkezelésre asszociálnak. A valóság azonban az, hogy 2-es típusú diabétesz esetén nagyon gyakran elkerülhető, hogy a betegnek injekcióznia kelljen magát.

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között? Részletek itt.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén inzulinhiányról beszélünk, ezért kivétel nélkül minden beteg inzulinterápiára szorul. Ezzel szemben a 2-es típus diabéteszt a szervezet saját inzulinjának csökkent termelődése vagy csökkent hatása ( inzulinrezisztencia ) okozza. A kezelés módját ilyenkor a vércukorszint mértéke határozza meg.

Mérsékelt szintemelkedés mellett az elsődleges kezelési mód az életmód-terápia (diéta, mozgás). Ha az nem vezet eredményre, akkor ennek folytatása mellett gyógyszerre is szükség van. Amennyiben pedig az értékek lényegesen magasabbak, akkor többfajta gyógyszer vagy inzulinterápia is indokolttá válik.

Nem minden cukorbeteg kényszerül inzulinterápiára
Nem minden cukorbeteg kényszerül inzulinterápiára

Az inzulint egyedül injekcióval lehet a szervezetbe juttatni, mivel tabletta formájában a gyomorban megemésztődne. Emiatt sokan tartanak ettől a kezelési formától, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne kelljen szúrniuk magukat. Ha pedig mégis sor kerülne erre, akkor a lehető legkevesebb ideig szeretnék folytatni ezt a kúrát, hogy utána tablettára válthassanak.

Az inzulinterápia megelőzése

Az újonnan diagnosztizált betegnél, ha a vércukor-emelkedés még nem túl magas, az orvos személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelést ír elő. Ha a beteg az utasításokat betartja, elkerülheti azt, hogy inzulinra legyen szüksége. Bár a 2-es típusú diabétesz sem gyógyítható, viszont igen jól kordában tartható - akár inzulin nélkül is.

"Ha a páciens vércukorértékei nem kiugróan magasak, úgy az inzulinterápia helyett speciális diétát és rendszeres testmozgást javaslunk, illetve szükség esetén gyógyszeres kezelést. Sokszor már önmagában az életmódváltás is eredményre vezet, így a betegnek nem kell sem tabletta, sem injekció. Idővel, ha a vércukorértékek emelkednek tablettaszedés mellett, előfordul, hogy inzulinra kell váltani vagy ideiglenesen, vagy akár véglegesen. Első lépésben a tablettás kezelést lefekvéskor adott inzulinnal egészíthetjük ki. Ma már a tablettás kezelés mellett elérhetőek - injekció formájában - olyan készítmények, amelyek a szervezet inzulinkészletének jobb kihasználását, az ellenhormonok szintjének csökkenését biztosítják, sőt a hasnyálmirigyben az inzulintermelő bétasejteket is védik" - mondta el dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Így hagyható el az inzulin

Előfordulhat, hogy a betegnél már nagyon magas vércukorértékekkel diagnosztizálják a cukorbetegséget. Ilyenkor az orvosnak az inzulinkezelés mellett kell döntenie, tekintetbe véve a beteg általános állapotát, korát, szövődményeit. Átmenetileg inzulinterápiára lehet szükség műtét vagy lázas állapot esetén is. Ezt követően, ha a páciens állapota rendeződik, vissza lehet térni a tablettás gyógyszeres kezelésre.

Mit jelent és hogyan tartható be a 180 grammos diéta? Hasznos tanácsokért és receptekért kattintson ide .

"Kettes típusú cukorbetegségben, ha a beteg betartja az utasításokat az életmódváltás terén, van remény arra, hogy vissza lehessen térni a gyógyszeres kezelésre. Sajnos vannak, akik megelégszenek azzal, hogy beadják maguknak az inzulint, ám az életmódjukon nem szeretnének nagyban változtatni. Náluk valószínű, hogy nincs lehetőség váltásra, hiszen azért, hogy át lehessen térni gyógyszerre, a betegnek is meg kell dolgoznia. Ehhez első körben be kell tartani a személyre szabott diétát, amelyet szükség esetén pontosítani kell. Egy tapasztalt dietetikus ebben óriási segítségére lehet, hiszen a diéták nem mindenkinél vezetnek eredményre, sok minden befolyásolja, milyen gyógyszeres terápia mellett milyen étkezést is kell követni, ráadásul ez időről időre változhat is. Emellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás is (mind a kardió, mind az erősítő edzések) - előzetes állapotfelmérés után" - mutatott rá a diabetológus.

Kettes típusú cukorbetegek számára a következő testmozgás ajánlott: heti legalább 150 perc közepes intenzitású (maximális szívfrekvencia 40-60 százaléka) kardióedzés, úgy elosztva, hogy ne teljen el két napnál több mozgás nélkül. Emellett izomerő-növelő edzés is végezhető heti két-három alkalommal, egy-egy gyakorlatot 8-10 alkalommal ismételve.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: