Bajba kerülhetnek a cukorbetegek cukor nélkül

Mozgáskoordinációs problémák, elkent beszéd, zavart, esetenként akár agresszív viselkedés - a vészesen alacsony vércukorszint miatt jelentkező külső tünetek egy laikus számára könnyen összetéveszthetők a részegséggel. Míg azonban az alkohol hatásain rendszerint egy kiadós alvás is sokat segít, addig a cukorbetegek körében gyakori hipoglikémiás állapot megfelelő kezelés hiányában életveszélyessé válhat.

A diabétesz mellitusz, azaz a cukorbetegség a leggyakoribb anyagcserebetegség ma a világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a felnőttek közel egytizede szenved e krónikus kórképben, amelynek előfordulása a gyermekek körében is egyre inkább növekszik . Mind az autoimmun folyamatokra visszavezethető 1-es típusú cukorbetegség , mind az inzulinrezisztencián alapuló 2-es típusú cukorbetegség élethosszig tartó kezelést igényel, amelynek célja a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének karbantartása, ezáltal a szövődmények kialakulásának megelőzése. Hosszú távon ugyanis a diabétesz komolyan károsíthatja a szívet és az érrendszert, az idegrendszert, illetve a veséket, továbbá az esetek 2,6 százalékában e megbetegedés áll a látásvesztés hátterében is.

Cukor a vérkeringésben

Az emberi szervezet egyes sejtjei - beleértve például a központi idegrendszer sejtjeit is - kizárólag glükózból, közismertebb nevén szőlőcukorból képesek kinyerni a működésükhöz és fennmaradásukhoz szükséges energiát. Az elfogyasztott ételekből és italokból származó glükóz a bélhámsejteken keresztül szívódik fel a véráramba, majd egy része a májon átszűrve jut el az egyéb szervekhez. Hogy az érintett sejtek képesek legyenek felvenni táplálékukat a vérkeringésből, szükség van egyfajta közvetítő szerepet betöltő hormonra, a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek által termelt inzulinra . Amennyiben viszont ennek termelődése vagy hasznosulása nem megfelelő, a glükóz a vérben marad, a sejtek pedig éhezni kezdenek. Mindennek hosszú távú eredménye a szervezet egyre súlyosbodó károsodása.

A cukorbetegség évről évre egyre súlyosabb problémát jelent világszerte
A cukorbetegség évről évre egyre súlyosabb problémát jelent világszerte

Egészséges állapotban a vérben keringő glükóz mennyisége literenként 3,9 és 6,1 mmol között mozog. Cukorbetegségről beszélünk, ha az éhgyomri vércukorszint értéke - a kellő inzulinhatás hiánya következtében - magasabb mint 7 mmol/liter, illetve ha terheléses vércukorvizsgálat során a 120 perces érték túllépi a 11,1 mmol/litert. Nem csupán a túlzottan magas értékek jelezhetnek ugyanakkor bajt, hiszen glükóz nélkül éppúgy nem funkcionálnak megfelelően az egyedül erre az energiaforrásra támaszkodó szövetek, szervek, így például az agy sem, amelynek érintettsége nagyban meghatározza az alacsony vércukorszint, az úgynevezett hipoglikémia nyomán fellépő tünetegyüttest. Fontos leszögezni, hogy bár hipoglikémia nem csupán cukorbetegeknél állhat elő, anyagcserezavarukból adódóan náluk lényegesen magasabb a kockázat.

"A cukorbetegek nagy részénél gyorsan és heves tünetekkel alakul ki ez az állapot. Alacsony, általában 2,8 mmol/liter alatti vércukorszint esetén az agy azonnal veszélyjelzést küld a szervezet felé, aminek nyomán a mellékvesében adrenalin szabadul fel, illetve beindul egy ellenregulációs folyamat. Emiatt jelentkeznek olyan tünetek a betegeknél, mint a remegés, izzadás, gyengeség, szívdobogás és éhségérzet. Súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, ami szédüléssel, fáradtsággal, fejfájással, viselkedési, koncentrációs, illetve látászavarokkal, epilepsziás rohammal járhat, végezetül pedig eszméletvesztéshez és kómához vezethet. Az elhúzódó hipoglikémia akár maradandó agykárosodást is okozhat" - mutatott rá dr. Porochnavecz Marietta belgyógyász, diabetológus, a Cukorbetegközpont főorvosa.

Mitől zuhanhat le a vércukorszint?

A vér glükózszintje 1-es típusú diabétesz mellett gyakrabban esik le vészes mértékben, amit többek között egyaránt kiválthat inzulintúladagolás, csökkent szénhidrátbevitel, intenzív testmozgás, alkoholfogyasztás, veseelégtelenség, időjárási szélsőségek, hányással és hasmenéssel járó betegségek, illetve mindezek valamilyen kombinációjának együttes hatása. Az ebbe a típusba tartozó betegek mintegy harmada tapasztal élete során hipoglikémiás panaszokat, míg a 2-es típusú cukorbetegek között még az inzulinkezelés alatt állókra nézve sem lehet ilyen magas előfordulási arányról beszélni. Ezzel együtt a hipoglikémia veszélye a gyógyszeres terápiát követő betegeknél is éppúgy fennáll, különösen azoknál, akiket szulfonilureaszármazékokkal kezelnek. "A régi típusú készítmények 24-48 óráig is elhúzódó hipoglikémiát okozhatnak. Ilyenkor folyamatosan követni kell a beteg állapotát, még ha úgy is tűnik, hogy már rendben van, mert egy idő múlva ismét visszaeshet a vércukorszintje" - hívta fel a figyelmet a szakember.

a hipoglikémia gyakori okai, alacsony vércukorszint, glükózszint

Kitért rá, hogy a hipoglikémiát minden esetben a lehető leggyorsabban rendezni kell. A pácienseknek éppen ezért azt tanítják, hogy már az első gyanús jelre vegyenek be szőlőcukrot, majd azt követően egyenek valamilyen lassan felszívódó szénhidrátot, például kekszet vagy kenyeret. Ez utóbbi azért szükséges, mert bár a cukor gyorsan megemeli a glükózszintet, nem képes azt hosszabb távon is fenntartani. Fontos hangsúlyozni, hogy a tünetek egyénenként változhatnak, ezért a cukorbetegek számára rendkívül fontos, hogy kitapasztalják saját tünetegyüttesüket, ezáltal lehetővé téve, hogy szükség esetén biztosan felismerjék a közelgő bajt.

"Sosem voltam még ájulás közeli állapotban, de szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy viszonylag stabil a szénhidrát-anyagcserém és a vércukorszintem" - árulta el az 1-es típusú cukorbetegséggel élő Cseh Tamás, az "Eszel, edzel, jól leszel!" weboldal szerkesztője, aki életvezetési tanácsadóként és vloggerként is segíti betegtársait a kórkép életmódbeli kezelésében. "Ettől függetlenül velem is előfordult már, hogy behipóztam, az emiatt jelentkező tüneteket pedig két különálló fázisra tudnám osztani. Enyhébb állapotban némileg olyan érzés, mintha be lennék rúgva. Jobb egy kicsit a kedvem, elvarázsoltabb, felszabadultabb vagyok, de nehezemre esik a koncentrálás, így például nehezebben tudok követni egy beszélgetést. Érdekes, hogy ilyenkor gyakran támadnak kreatív ötleteim, illetve másoktól is hallottam már hasonló tapasztalatokat ezzel kapcsolatban." Hozzátette, bár ez az első fázis gyakran magától rendeződik, a második fázissal jelentkező hideg verejték, remegés és enyhe fényérzékelési zavar viszont egyértelműen jelzi már számára, hogy mindenképpen el kell elfogyasztania egy kevés szőlőcukrot vagy egy doboz cukros üdítőt a további problémák megelőzése érdekében.

Baj esetén hívjuk a mentőket!

Nem minden esetben marad azonban elég idejük a cukorbetegeknek, hogy reagálni tudjanak a hipoglikémia okozta panaszokra, sőt még csak nem is mindig lépnek fel olyan tünetek, amelyek segíthetnék a veszély elhárítását. "Főként a már régóta 1-es típusú cukorbetegséggel élőknél eshet meg, hogy egyáltalán nincsenek figyelmeztető jelek, hanem egyből neurológiai tünetek alakulnak ki. Ilyenkor az okozza a problémát, hogy nemcsak az inzulintermelés hiányzik a beteg szervezetéből, hanem az inzulin hatásával ellentétes glükagon kiválasztása is, emiatt pedig sérül az ellenreguláció folyamata. Szerencsére ez a helyzet a modern inzulinoknak köszönhetően már ritkábban fordul elő, de valóban megtörténhet, hogy a beteg nem érzékeli a hipoglikémiát, így az hirtelen, súlyos formában tör rá" - részletezte dr. Porochnavecz Marietta.

Időben megkezdett kezelés nélkül a probléma gyorsan súlyosbodhat, aminek a már említett zavartság, rángógörcs és eszméletvesztés lehet a következménye. Az ilyen állapotban lévő beteg természetesen sürgős ellátást igényel. Amennyiben még képes elvenni a felé nyújtott poharat, illetve önállóan meginni annak tartalmát, úgy egy-két deciliter cukros üdítőitallal, például narancslével vagy kólával a környezetében lévő családtagok is segíthetnek számára az egészséges vércukorszint helyreállításában. Ellenkező esetben viszont azonnal telefonálni kell a mentőknek. "A zavart beteg szájába tilos bármit is tölteni, illetve ne adjunk neki kockacukrot sem! Hívjunk mentőt, és maradjunk a beteg mellett a segítség megérkezéséig. Amennyiben eszméletlen, fektessük stabil oldalfekvő helyzetbe" - foglalta össze a legfontosabb teendőket kérdésünkre az Országos Mentőszolgálat kommunikációs osztálya. Kifejtették, a kiérkező mentőszemélyzet a beteg állapotának függvényében dönt a megfelelő kezelési módról. Zavart tudatú vagy eszméletlen beteg esetében intravénásan vagy csontba fúrt tű segítségével juttatnak krisztalloid és glükózoldatot a szervezetbe, ha pedig ez az út valamiért nem járható, úgy izomba fecskendezett glükagon alkalmazásával rendezik az állapotát. A beteget ezután rendszerint kórházba szállítják.

A mentőszolgálat felhívta a figyelmet, hogy a hipoglikémia utánozhatja a stroke tüneteit is, azaz - ismert diabétesz mellett - szélütés gyanúját felvető panaszok esetén is célszerű gyorsan ellenőrizni a beteg vércukorszintjét, mert elképzelhető, hogy onnan ered a probléma.

Könnyen félreérthető állapot

"A részeg vagy bedrogozott ember mellett is simán elmegy a többi ember az utcán. Ráadásul a hipoglikémiás állapotnak van egy olyan nehézsége, hogy egy külső szemlélő számára könnyen úgy tűnhet, hogy a beteg csak be van rúgva. Szédül, tántorog, esetleg magatehetetlenül fekszik a földön, illetve nem tud összefüggően beszélni, mert agya egyszerűen nem kap elég cukrot ahhoz, hogy normálisan tudjon működni. Ezt nagyon sokan összekeverik a részegséggel. Ha viszont ilyenkor segítség nélkül hagyják az embert, nem hívnak hozzá mentőt, akkor akár meg is halhat, ahogy még lejjebb megy a cukra" - hangsúlyozta Cseh Tamás. Kitért rá, bár szerencsére nincs személyes tapasztalata e téren, saját bevallása szerint nem merne idegenek segítségében bízni, ha egyszer az utcán lenne rosszul.

Érdemes e ponton megemlíteni, hogy a segítségnyújtás nem pusztán erkölcsi kötelességünk, de Magyarországon törvény is bünteti, ha valaki nem tesz meg minden tőle telhetőt azért, hogy segítsen egy bajba jutott, közvetlen fizikai veszélyben lévő embertársán. A büntetőtörvénykönyv (Btk.) vonatkozó részlete alapján már önmagában az is két évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után, ha elmulasztjuk a tőlünk elvárható segítségadást, amennyiben pedig a sértett úgy hal meg, hogy egyébként segítségnyújtással megmenthető lett volna az élete, úgy három évig terjedhet a büntetés mértéke.

Az általános gyakorlat szerint az elvárható segítségnyújtás annyit tesz, hogy előbb meggyőződünk az érintett állapotáról, esetleges sérüléséről, majd segítséget hívunk hozzá, illetve annak kiérkezéséig vele maradunk. Pontosan ezt tanácsolja a mentőszolgálat is azon laikusok számára, akik közterületen zavart tudatú vagy eszméletlen személlyel találkoznak. Amennyiben pedig a beteg tudatánál van és képes elmondani, hogy diabéteszben szenved, rosszulléte hátterében pedig az alacsony vércukorszint áll, úgy ültessük vagy fektessük le, adjunk neki cukros üdítőt, illetve hívjunk hozzá mentőt.

Inzulin nélkül elsavasodik a szervezet A hipoglikémia mellett fontos beszélni egy másik olyan állapotról is, amely kezeletlenül eszméletvesztéshez, legrosszabb esetben pedig halálhoz vezethet. A diabéteszes ketoacidózis a cukorbetegség súlyos akut szövődménye, amely gyakran az 1-es típusú diabétesz első figyelemfelhívó tüneteként jelentkezik. Relatív vagy abszolút inzulinhiány esetén ugyanis hiába magas a vércukorszint, a glükóz nem tud a sejtekbe jutni, ezért a szervezet megpróbál kompenzálni. Az ellenreguláció során egyebek mellett - a zsíranyagcsere melléktermékeiként - úgynevezett ketontestek szaporodnak fel a vérkeringésben. Mindennek nyomán felborul a szervezet belső egyensúlya, a vér kémhatása savas irányba tolódik el, ezért előrehaladott stádiumban az állapot mindenképpen kórházi kezelést igényel. Bár a ketoacidózisos kóma kialakulása alapvetően nem egy gyors folyamat, orvosi segítség nélkül azonban egy-két napon belül felléphet az első tünetek jelentkezését követően. A ketózisra jellemző testi panaszok: folytonos szomjúság, gyakori vizelés, száraz és lepedékes nyelv, száraz bőr, gyengeség, acetonszagú lehelet. Jelentkezhet alacsony vérnyomás, szapora pulzus és magas frekvenciájú, nagy volumenű légzés. Súlyos esetben felléphet a tudat beszűkülése, illetve a beteg elveszítheti az eszméletét.

Kártyától az életmentő tetoválásig

A betegek részéről érdemes megtenni néhány megelőző lépést annak érdekében, hogy esetlegesen bajba kerülve gyorsabban hozzájuthassanak a szükséges ellátáshoz. "Fontos, hogy a cukorbetegnél mindig legyen az igazolványai között egy kis kártya arról, hogy ő cukorbeteg. Emellett mindig tartson magánál szőlőcukrot és kekszet. Különösen figyeljen továbbá az állapotára, ha sportolni megy, olyankor ugyanis fokozódik a hipoglikémia veszélye. Mindenképpen mérjen vércukorszintet sportolás előtt, illetve hosszabb ideig tartó testmozgás esetén sportolás alatt is, amikor pedig befejezte a mozgást, igyon meg körülbelül 10 gramm szénhidrátnak megfelelő mennyiségű gyümölcslevet" - tanácsolta dr. Porochnavecz Marietta. Kitért arra is, hogy az alkohol blokkolja a cukor májból kiáramlását, így gyors ütemben csökkenti a vércukorszintet. Ezért az az általános javaslat diabéteszes betegek számára, hogy tömény alkohol fogyasztása utána azonnal juttassanak legalább 10 gramm szénhidrátot a szervezetükbe, megelőzve ezáltal a hipoglikémiás állapot kialakulását.

Mire figyeljen egy cukorbeteg fiatal, ha fesztiválozni megy? Megengedett-e számára az alkoholfogyasztás a buli közben? Részletek itt.

A diabetológus által említett azonosító kártya mellett akadnak olyan további kiegészítő eszközök is, amelyek révén a cukorbetegek gondoskodni tudnak betegségük minél gyorsabb közléséről arra az esetre, ha ezt a hipoglikémia nyomán fellépő zavart tudatállapotuk vagy beszédzavaraik miatt nem lennének képesek maguktól kommunikálni. E körbe tartoznak például a feliratozott karkötők, de még biztosabb és tartósabb megoldást kínál egy idén indult kezdeményezés. Soprontól Nyírbátorig az ország számos településén akadnak ugyanis olyan tetoválószalonok, ahol egységes minta alapján ingyen készítenek cukorbetegséget jelző tetoválást az azt kérő diabéteszes emberek bal csuklójára.

"Az első tetoválást Márton István kollégám csinálta meg Németországban, miután egy anyuka megkereste őt azzal, hogy szeretne egy ilyet kérni a cukorbeteg fiának. Láttam pár videóját ezzel kapcsolatban az interneten, majd tavaly novemberben felkerestem őt azzal a céllal, hogy szeretném idehaza is elindítani ezt a nagyszerű kezdeményezést, mert magam is 2-es típusú cukorbeteg vagyok" - emlékezett vissza a kezdetekre Zsoldos Péter tatabányai tetoválóművész. "Eleinte szinte minden érintett Facebook-csoportban törölték az ingyenes tetoválásról szóló felhívásomat, aztán egyszer csak beindult a dolog. Addigra itt Tatabányán már elkészítettem nagyjából 15 tetoválást, de hirtelen, két-három nap alatt annyira sokan jelentkeztek, hogy azonnal körbeérdeklődtem a szakmában, lenne-e kedve másoknak is beszállni. Ezután készítettünk egy közös Facebook-oldalt, majd később egy weboldalt is, mostanra pedig Svédországból, Svájcból vagy éppen az Egyesült Államokból is csatlakoztak már hozzánk szalonok" - tette hozzá.

Mint elmondta, fontos, hogy ezek a tetoválások egységes sablon alapján készüljenek, mivel csak így biztosítható, hogy nemzetközi viszonylatban is azonnal felismerhetők legyenek bárki számára. Emellett az egyszerűség is szempont volt a minta megtervezése során, hogy bármelyik tetováló egyszerűen és gyorsan, átlagosan 20-25 perc alatt fel tudja varrni. "Sokan meglepődnek, amikor meghúzzuk az első vonalat, mert előzőleg sokkal fájdalmasabb érzésre számítottak. Rohamosan terjed a tetoválás híre a betegek között, és mostanra olyan emberek is eljönnek hozzánk, akikről sem mi, sem ők maguk nem gondolták volna talán, hogy egyszer belépnek majd egy tetoválószalonba. Ha viszont valaki átélte már, hogy milyen érzés, amikor rosszul lesz az utcán és cserbenhagyják, akkor rájön, hogy egy ilyen minta bizony az életét mentheti meg. Számos pozitív visszajelzést kaptunk már ilyen szempontból is" - árulta el Zsoldos Péter. A kezdeményezéshez csatlakozott szalonok listája a lifeguardtattoo.com oldalon böngészhető.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott valószínű több helyen zápor, zivatar. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északnyugati szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerdán hidegfronti hatás lesz a domináns az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra