A metformin ilyen hatással lehet az agyra

Ha a diéta és a testmozgás nem csökkenti kellő mértékben a vércukorszintet, az orvos általában metformintartalmú készítményt ír fel. A hatóanyag előnyei között tartják számon, hogy nem túl drága, illetve kevés mellékhatást okoz. Sőt, további pozitívumai is lehetnek a használatának.

Egy hatéves ausztrál kutatást összefoglaló, frissen megjenet tanulmány a metformin egy váratlan, de pozitív következményére hívta fel a figyelmet, nevezetesen, hogy az ilyen készítmények jó hatással lehetnek a gondolkodásra és a memóriára - írja a WebMD.

A demenciát így lehetne megelőzni A legújabb kutatások szerint a demens esetek negyven százaléka megelőzhető vagy késleltethető 12 kockázati tényező kiküszöbölésével. Részletek itt.

A tanulmányt jegyző kutatók több mint ezer, 70-90 éves alany egészségi állapotát követték nyomon hat éven keresztül. A tudományos munka kezdetén minden önkéntes a saját otthonában élt, és egyiküknél sem jelentkeztek ademenciatünetei. 123 alany volt cukorbeteg, közülük 67 fő szedett metformint. Mindenki kétévente esett át neuropszichológiai vizsgálatokon, a hatéves időszak leteltével pedig, az eredményeket összegezve a tudósok megállapították, hogy azoknál, akik diabéteszesek voltak ugyan, de nem szedtek metformintartalmú gyógyszert, ötször nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint a metformint szedő cukorbetegeknél.

Ha a diéta és a testmozgás nem csökkenti kellő mértékben a vércukorszintet, az orvos általában metformin-hatóanyagú készítményt ír fel.
Ha a diéta és a testmozgás nem csökkenti eléggé a vércukorszintet, az orvos általában metformint ír fel. Fotó: Getty Images

"Tanulmányunk rávilágít egy lehetséges összefüggésre a metforminhasználat és a lassúbb kognitív hanyatlás, illetve a demenciás esetek arányának csökkenése között" - fogalmazott a tanulmány szerzője, dr. Katherine Samaras. Hozzátette, a tudósok szerint az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség fontos szerepet játszhat az agy és az idegszövetek pusztulásában, illetve az erekben bekövetkező elváltozásokban. Az inzulinérzékenység növelésével a metformin hozzájárulhat ezeknek a károsodásoknak a megelőzéséhez.

További vizsgálatokat terveznek

A kutatók azt is kiemelték, hogy nem ez az első olyan tanulmány, amely rámutat a metformin és a demencia kialakulásának alacsonyabb kockázata közötti lehetséges összefüggésre. A jövőben Samaras és kollégái azt szeretnék vizsgálni, milyen hatással lehet a hatóanyag azokra az emberekre, akiknél nem alakult ki ugyan cukorbetegség, de magasabb náluk a demencia kockázata. Ennek eredményeire még éveket kell várni, de a szakemberek szerint mi addig is nap mint nap sokat tehetünk szellemi frissességünk megőrzéséért, ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen mozgunk, és nem mondunk le a jó társaság örömeiről - már amennyire a járványhelyzet engedi.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)