+7° - +23°
Kettős front

Mikor van szükség légzésfunkciós vizsgálatra?

A légzésfunkciós vizsgálat, más néven spirometria segítségével a tüdő működéséről kaphatunk képet. Elvégzése légúti betegségek diagnózisa során és a beteg állapotának követéséhez is szükséges.

Mit mér a légzésfunkció?

A légcső és a hörgőrendszer egy fára hasonlít. Törzse a légcső, fő ágai a főhörgők, ezek ágaznak többszörösen tovább, egyre kisebb hörgőkre, amik végül a mikroszkopikus méretű léghólyagocskákban végződnek. Itt történik a gázcsere: a belélegzett levegőből az oxigén vérbe jutása, illetve a vérből a széndioxid légutakba visszakerülése, kilégzése. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy légzésfunkciós vizsgálattal a be- és kilégzett levegő térfogatát (vitálkapacitás) és áramlási sebességét lehet mérni, elkülöníthetően a nagyobb és a kislégutak területéről, ami arányos ezek tágasságával.

A vitálkapacitás egészséges emberben a korral csökken, évente mintegy 25-30 milliliternyit.

A légzésfunkciós eltéréssel járó sok kórkép közül kiemelendőek a leggyakrabban előforduló úgynevezett obstruktív tüdőbetegségek. Ezeknek a betegségeknek közös jellemzője, hogy a légutak beszűkülnek, ami először a kilégzésben okoz akadályt: a kiáramló levegő mennyisége és áramlási sebessége is csökken. A tüdőben rekedt, egyre növekvő levegőmennyiség a léghólyagocskákat kitágítja, kesztyűujjszerű falát megrongálja, légcsapdák alakulnak ki, amik a gázcserében nem tudnak megfelelően részt venni. A kedvezőtlen folyamatok így oda vezetnek, hogy a léghólyagocskákból nem tud a szükséges oxigénmennyiség a vérbe jutni, és a szén-dioxid leadása is gátolt. A betegeknél ebben a stádiumban már erős fáradtság, nehézlégzés, kis fizikai aktivitás hatására is gyors kimerültség jelentkezik.

A légzésfunkciós vizsgálat teljes ideje átlagosan 15-30 perc
A légzésfunkciós vizsgálat teljes ideje átlagosan 15-30 perc

Mikor javasolt az elvégzése?

Rohamszerűen jelentkező, vagy elhúzódó köhögés esetén nem szabad halogatni a légzésfunkciós vizsgálatot. Nehézlégzés, fulladás érzés, mellkasi nyomás esetén kezelőorvosunk szintén javasolni fogja azt. Ismert betegség követésénél is lényeges információkat szolgáltat állapotunkról és a gyógyszeres kezelés hatékonyságáról, ezért például asztma, COPD diagnosztizálása és kontrollja esetén is rendszeresen alkalmazzák.

Mi történik a vizsgálat során?

A vizsgálat ülő vagy álló testhelyzetben történik. Az orr lecsipeszelése után a befúvó készülékbe kell a páciensnek az asszisztens utasításának megfelelő időpontban, ideig és adott erősséggel kilélegeznie. Ezt egymást követően többször is meg kell ismételni, a vizsgálat teljes ideje átlagosan 15-30 perc.


Dohányosok esetében a légzésfunkció előtt 4 órával már nem szabad rágyújtani. A vizsgálat előtt 2 órával előtt tilos nehéz ételt, kávét vagy kólát fogyasztani, esetleg megerőltető testmozgást végezni. A vizsgálat előtti 15 percben már csak a pihenésre szabad koncentrálni. Az egyéb szedett gyógyszerekről a kezelőorvost mindenképpen tájékoztatni kell, némely készítmény ugyanis befolyásolhatja a vizsgálat eredményét, valamint szerepet játszhat a panaszok fenntartásában.

Forrás: Tüdőközpont

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag