Mi a különbség az asztma és a COPD között?

Hasonló tüneteik miatt gyakran összekeverik őket, de fontos tudni, hogy a COPD és az asztma két különálló betegség, amelyek különböző kezelést is igényelnek.

Mi a közös a COPD-ben és az asztmában?

A COPD , azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan betegsége, amely két tünetcsoport, az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) egyidejű megnyilvánulásával jár. Az idült hörghurut a légutak hörgőinek beszűkülésével és fokozott váladékképződéssel, a tüdőtágulás pedig a tüdőhólyagocskák visszafordíthatatlan tágulatával jár együtt. A COPD legfőbb tünete az egyre fokozódó és változó intenzitással súlyosbodó nehézlégzés, köhögés, köpetürítés.

Ezzel szemben asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.

Az asztmát és a COPD-t gyakran összekeverik
Az asztmát és a COPD-t gyakran összekeverik

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség, melyet időnként fellépő nehézlégzés, köhögési roham, sípoló légzés, zihálás, légszomj és mellkasi szorító érzés jellemez. Statisztikák szerint egyébként a COPD és az asztma gyakran együtt is jár: a COPD-s betegek nagyjából 40 százaléka asztmával is küzd. Annak esélye pedig, hogy valakinél mindkét betegség kialakul, a kor előrehaladtával növekszik.

És bár az asztma és a COPD hasonlónak tűnhet, vannak olyan egyedi jellemzőik, amelyek segítenek megkülönböztetni egymástól a két betegséget.

Kor

Míg az asztma inkább gyerek- és fiatalabb korban jelentkezik, addig a COPD általában 40 évesnél idősebb dohányosoknál vagy korábban dohányzóknál alakul ki.

Kiváltó okok

A két betegség kialakulásának okai különbözőek. Az asztma pontos okai máig nem tisztázottak, de valószínű, hogy öröklött és környezeti tényezők kombinációja okozza. Az asztmás betegek légútjai érzékenyebbek az átlagosnál és teljesen hétköznapi ingerekre is asztmás gyulladással reagálnak. Asztmát kiváltó tényező lehet például a pollen, a házi por, a poratka, a penész, az állatszőr, a hideg levegő, a fizikai terhelés vagy akár a stressz is.

"Egy métert nem bírtam menni, úgy fulladtam" Magyarországon az asztmás és COPD-s betegek száma közel 1 millió, légúti allergiás megbetegedés pedig a népesség csaknem 25%-ánál fordul elő. A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet 2017-ben létrehozott, Légzéssel a Lélekért Alapítvány célja, hogy kulturális, egészségügyi és egyéb rekreáción keresztül javítsa a súlyos légúti betegségben szenvedők életminőségét és ellátását. A "Mozdulj Oxigénnel!" elnevezésű kampánnyal a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére szerették volna felhívni a figyelmet. Részletek !

A COPD kialakulása egyrészt a dohányzáshoz köthető, másrészt rizikófaktornak számít a beltéri légszennyezettség, mint például a fűtéshez használt szilárd tüzelőanyagok égése során keletkező füst rendszeres belélegzése, vagy a különböző foglalkozási ártalmak és a gyakori érintkezés a tüdőt irritáló vegyi anyagokkal. A kockázati tényezők között azonban a dohányzásnak mindképpen kiemelkedő szerepe van - a COPD-s betegek 85-90 százaléka ugyanis a dohányosok közül kerül ki.

Kezelés

Az asztma ma még gyógyíthatatlan, de megfelelő kezeléssel jól karbantartható állapot. A kezelés egyik legfontosabb része, hogy az asztmát kiváltó tényezőket felismerjük, és megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket az elkerülésük érdekében. Továbbá fontos, hogy a szükséges gyógyszereket rendszeresen szedjük.

Az asztmához hasonlóan a COPD is egy gyógyíthatatlan, ráadásul progresszív betegség, tehát a kezelés célja nemcsak a tünetek enyhítése, megszüntetése, hanem az állapotromlás megakadályozása is. Az érintetteknek értelemszerűen le kell tenniük a cigarettát és kerülniük kell a passzív dohányzást is. Emellett a COPD esetében is szükség van folyamatos gyógyszeres kezelésre. Jelenleg négy fő kezelési mód áll rendelkezésre a betegség és szövődményeinek kezelésére: míg egyes gyógyszereket rendszeresen kell szedni, másokat igény szerint.

Forrás: drkashi.science

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: