Tüdőtágulat tünetei és kezelése

2017.02.20.

 Szabó Emese

 dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász főorvos

Mi a tüdőtágulat?

Tüdőtágulatról akkor beszélünk, ha a tüdőben a léghólyagocskák egybeszakadoznak, ezáltal a tüdő szövete tönkremegy, az egységnyi légzőfelület lecsökken. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy szőlőfürtön a szemek nem külön állnának, hanem egybeszakadoznának, egy héjból álló nagy felület jönne létre belőlük. Ez a változás a légzésben óriási felületi veszteséget jelent, a betegek légzése, terhelhetősége jelentősen romlik miatta.

A tüdőtágulat előfordulása

A lakosság 5 százaléka szenved COPD-ben, ezek közel egyharmada lehet az emfizémás típus. Főképp a 45 év fölöttiek érintettek, a férfiak még többségben vannak, de a dohányzás nők körében való terjedése miatt az arány egyre jobban kiegyenlítődik. Az alfa-1-antitripszin hiánya nagyon ritka, kétezer emberből egyet érinthet.

A tüdőtágulat okai

A tüdőtágulat a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) emfizémás típusára jellemző, főleg olyan COPDS-s betegekre, akik vékonyabb alkatúak. Mivel a COPD 90 százalékban dohányosoknál alakul ki, a tüdőtágulat érintettjei között is ők vannak többségben. A tüdőtágulat kialakulásának egy másik oka lehet az alfa-1-antitripszin (AAT) nevű enzim hiánya: ez a tripszin ellen hat, amely a tüdőben megemészti az ott lévő szöveteket. Ha az AAT hiányzik, a tripszin "széteszi" a tüdőt.

A tüdőtágulat tünetei

A tüdőtágulat tünete a felfújt mellkas, a levegő kapkodása és a száraz köhécselés. Az érintettek a terhelést nem bírják, tüdőproblémájuk pedig egyre súlyosabb lesz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a COPD-s betegeknek a tüdőtágulat mellett hörgőszűkületük van, a levegőt emiatt nem tudják kifújni. A tüdőtágulatos betegek légzésfunkciója egyre rosszabb lesz, egy idő után az ágyból sem tudnak kikelni, oxigénpalack nélkül nem tudnak élni.

A tüdőtágulatos beteg nehezen bírja a terhelést, és nehezen kap levegőt

A tüdőtágulatos beteg nehezen bírja a terhelést, és nehezen kap levegőt

A tüdőtágulat diagnózisa

A diagnózist elsősorban a légzésfunkciós vizsgálat biztosítja, de röntgenkép alapján is fel lehet állítani. Újabban CT-vizsgálatot alkalmaznak, az ugyanis nagyon jól megmutatja a nagy bullákat, üres léghólyagokat, amelyek a tüdőben vannak.

A tüdőtágulat kezelése, gyógyulási esélyei

A kezelés hörgőtágító gyógyszerekkel történik, mint a COPD-nél, viszont a szteroidok inhalációja kevésbé hatásos, mint a betegség másik, krónikus hörghuruttal járó típusánál. A hörgőtágítók a hörgők tágasságát stabilizálhatják, lassítják a légzésfunkciós értékek csökkenését. Emellett az előrehaladottabb stádiumú betegeknek oxigénkezelésre is szükségük van.

Egyelőre csak tünetileg tudják kezelni a tüdőtágulatot. Megoldás lehet a tüdőtranszplantáció, de ezt csak kis számban végzik hazánkban, 65 év alatti súlyos állapotú COPD esetén. Előnyt élveznek azok, akik genetikai hajlam miatt tüdőbetegek, nem azért, mert dohányoztak.

A tüdőtágulat megelőzése

A dohányzás mellőzése nagyban segíti a tüdőtágulat megelőzését, leszokni pedig soha sem késő.

Szövődmények

Az érintettek az oxigénhiány miatt légzési rokkantak lesznek, rendszeres otthoni oxigénkezelést igényelnek.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hídvégi Edit tüdőgyógyász és gasztroenterológus szakorvosnak.

COPD, tüdőbetegség

Kategória: Tüdő- és légúti megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Tüdőtágulat kezelésére! További kérdésem van Tüdőtágulat témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag