Vitiligo: a pigmenthiánnyal járó bőrbetegség

A vitiligo szerzett festékhiány, amelynek során a bőr pigmenttermelő sejtjei valami miatt károsodnak.

A károsodás többnyire végzetes: a pigmentsejtek károsodása a betegség elején ugyan még visszafordítható lehet, de később a pigmenttermelő sejtek végleg elpusztulnak.

A betegség gyakoribb a sötétebb bőrűeknél, kiváltó oka azonban nem ismert, 40 százalékos eséllyel a genetikai adottságok miatt alakulhat ki.

Ha a vitiligo tünetei mögött valamilyen konkrét okot ki tudnak mutatni, akkor már nem beszélhetünk vitiligóról. Sok olyan betegség van ugyanis, ami megtévesztésig hasonlít a vitiligóra. Klinikai diagnózissal bizonyosodnak meg róla az orvosok: jellemzően már a tünetek alapján azonosítani tudják a betegséget .A betegség fehér foltok megjelenésével kezdődik, melyek leggyakrabban a kezeken, a kézháton, a lábháton, az arcon, a száj környékén, a nemi szervek környékén jelennek meg.

A vitiligo pigmenthiánnyal járó betegség

A vitiligo pigmenthiánnyal járó betegség

Van a vitiligónak egy úgynevezett univerzális formája is, amelynél az egész test kifehéredik, csak egy-egy barna folt marad vissza.

A betegség kezdeti szakaszában a foltokat érdemes szteroid krémmel és úgynevezett calcineurin-inhibitor kenőccsel kenegetni. Ezekkel viszonylag jó arányban lehet repigmentációt elérni, a foltok visszapigmentálódhatnak. A kezelések kiegészítésként az orvosok vitaminok szedését szokták javasolni, főleg a C és D-vitaminét . Fontosak az antioxidánsok is, például a szelén.

Ha valakinek a génjeiben kódolva van és meg is jelenik a kórkép, akkor nem lehet megelőzni. A betegség legkomolyabb szövődménye a melanoma , de a leégés és a felhólyagosodás is problémát okozhat.

Ha többet szeretne megtudni erről a betegségről, a Betegségek A-Z szócikkében tájékozódhat.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: