Védje a lábát nyáron is!

Kánikula idején szellős ruhában, könnyű cipőben szeretünk járni, néha még azokat is nehezen tűrjük magunkon. Bizonyos tevékenységek során a sérülésektől azonban ilyenkor is védenünk kell a lábunkat.

Divat kontra egészség?

A láb egészségének szakemberei, ortopéd orvosok, pedikűrösök egyetértenek abban, hogy a legtöbbet a rosszul megválasztott cipővel árthatunk a lábunknak. A szűk, nem szellőző, instabil, a lábat deformáló cipő apróbb-nagyobb sérüléseket, a fertőzésre való hajlam növekedését, sőt, maradandó ortopédiai károsodásokat okoz a viselőjének.

Ez lehet kidörzsölődéstől, vízhólyagtól kezdve gombás fertőzéseken, szemölcsökön, bőrkeményedéseken át a lúdtalpig, kalapácsujjig, bokasérülésekig sok minden. A modern cipődivatot ilyen szempontból katasztrofálisnak tartják a szakemberek: még mindig divatosak a túl magas sarkak, a lábfejet, a bokát nem tartó, pántos cipők, a túl keskeny cipőorrok, amelyben összepréselődnek a lábujjak, a szintetikus anyagokból készült lábbelik, amelyek egyáltalán nem szolgálják a láb egészségét.

Nem jobb a helyzet a nyári szandálokkal, papucsokkal sem, ráadásul ezek olyannyira nyitottak, hogy védtelenül hagyják a lábfejet, kitéve a legkülönbözőbb behatásoknak, sérülés-lehetőségeknek. Összeállításunkban annak néztünk utána, hogyan lehet ezeket a kellemetlenségeket elkerülni.

Minden időben - megfelelőben

Nem kell lemondani a divat követéséről, de vannak olyan tevékenységek, élethelyzetek, amikor ennél szempontnál sokkal fontosabb a célszerűség, a láb egészségének, épségének védelme. Egy-egy alkalomra természetesen az elegáns, kecses, keskeny orrú, tűsarkú cipő is megfelelő lehet, de hosszabb utakra, már egy városi bevásárló körútra is szerencsésebb valami kényelmesebbet választani, amiben a lábujjak elférnek, nem nyomódnak össze és nem kell tartani a boka kificamodásától. Nyáron a természetes anyagból készült lábbelik jobbak, mert a gumi vagy műanyag felsőrészű cipőkben a láb nem szellőzik, izzad, a bőr felpuhul, még sérülékenyebbé válik, könnyebben kidörzsölődik, felhólyagzódik.

A nyitott szandálok megfelelnek utcai, mindennapi viseletre, de például erdei kirándulásra, túrára teljesen alkalmatlanok. Még a vastag, rugalmas talpkiképzésű ún. sportszandálok sem valók természetjárásra, mert lejtős terepen előrecsúszik bennük a láb, a lábujjakat, sarkat pedig védtelenül hagyják, így éles kövek, buckák, a talp alá szorult kavicsok okozhatnak sérülést.

Nagyobb távolságra gyalogolva szerencsésebb egy jól bevált cipőt húzni, lehetőleg ne éppen túrán "törjük be" a vadonatúj cipőt. Az új, keményebb cipő könnyen okozhat a lábfejen, sarkon kidörzsölődéseket, vízhólyagokat is, amelyek a nyári melegben plusz gondot okozhatnak. Ha túl puha a cipő talpa, akkor a talaj egyenetlenségei, az apróbb - nagyobb kövek is "átütnek" rajta.

Egy kis munkavédelem

Szívesen kertészkedik? Büszke a szépen nyírt gyepére, vagy épp ellenkezőleg, csak akkor vesz fűnyírót a kezébe, ha már családi viszály fenyeget miatta? Akárhogy is van, mindenképpen válassza meg gondosan a "munkaruháját" és a cipőjét is ehhez a tevékenységhez. Nem véletlenül nevezték "kertésznadrágnak" a tartós vászonból készült, felsőtestet és lábat is védő hosszú munkásnadrágot. Mindehhez nyáron is zárt cipőt kell húzni, hiszen különben a fűnyíró gép szinte belesulykolja a bőrbe a levágott fűtörmeléket (nehezen lemosható zöldre színezve a bőrt), az apróra darált ágdarabok, felverődött kavicsok pedig sok apró, de fertőzésveszélyes sérülést okozhatnak. Ugyanígy, ha valaki más motoros munkagéppel, sövénynyíróval, fűrésszel dolgozik, a csúszásmentes talpú, zárt cipő alapkövetelmény.

Ha olyan munkába kezd, ami emeléssel, kézi erős cipekedéssel, vagy nagyobb súlyú tárgyak gépi mozgatásával jár, zárt orrú bőrcipő ajánlatos. Kamionsofőröknek, raktárosoknak, targoncakezelőknek például a legnagyobb melegben is a fémmel megerősített orrú biztonsági cipő viselését ajánlják (sőt, kötelezik), hogy a lábsérülések veszélyét ezzel is csökkentsék.

Rossz nyári divatok

A magas sarkú, elöl nyitott, csak pántokból álló nyári szandálok több ponton is okozhatnak sérülést: a súly a lábfejre terhelődik, a boka könnyen kibicsaklik, a pántoknál vízhólyagok alakulhatnak ki. Ennek változata az elkeskenyített orrú cipő, amelyben a lábujjak összetorlódnak, dörzsölődnek. Sokan szeretnek nyáron papucsban járni, ami kényelmes ugyan, de a láb egészsége szempontjából szintén nem túl szerencsés választás, mert nem stabil, nem tartja a bokát és a lábfejet. A papucsok között messze a legegészségtelenebb az a fajta, amelyik tulajdonképpen csak egy talpból és egy V alakú pántból áll, ami a nagylábujj mellett rögzül.

Ez teljesen védtelenül hagyja a lábfejet, maga a pánt pedig nagyon gyakran okoz ismétlődő sebet a nagylábujj melletti, vékony bőrfelületen. Ez legfeljebb strandra alkalmas (eredetileg oda is találták ki), utcai viseletre nem ajánlott. Kedveltek az úgynevezett papucscipők is, amelyekkel az a gond, hogy túl vékony a talpuk, akár az élesebb kövek, kavicsok is felsérthetik a talpat azon keresztül.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: