Új, forradalmi gyógyszerekkel kezelhetik a bőrbetegeket

Kifejlesztettek egy új gyógyszercsoportot, amellyel célzottan kezelhetik az immunológiai, allergológiai hátterű bőrbetegségeket. Mutatjuk, mit kell tudni ezekről a készítményekről.

Kétnapos szakmai rendezvényt szervezett a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke. A Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórumon a szakma képviselői egyebek mellett a legújabb kezelési módokról egyeztettek. A Debreceni Egyetem összefoglalója szerint a rendezvény egyik legfontosabb híre, hogy kifejlesztettek egy új, tabletta formában szedhető gyógyszercsaládot, amely a betegségek kiváltó okára hat, így eredményesebbé teheti a terápiát.

Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórum
Kétnapos szakmai rendezvényt szervezett a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke. Fotó: Debreceni Egyetem / www.unideb.hu

Részletek a kis molekulasúlyú gyógyszerekről

Az immunológiai, allergológiai hátterű bőrbetegségek közé sorolják a többi között az ekcémát, a pikkelysömört, a szőrtüszők krónikus gyulladását (hidradenitis suppurativa), a foltos festékhiányt (vitiligo) és foltos hajhullást (alopecia areata) is. A szakemberek szerint ezen betegségek terápiája folyamatosan fejlődik, hiszen egyre hatékonyabb készítmények jelennek meg – mint például egy új gyógyszercsoport, a célzott molekulák.

A kis molekulasúlyú gyógyszerek célzottan a betegségek eredőjére, kiváltó okaira hatnak. Kiterjedt kutatások tárták fel a betegségek kialakulásának lépéseit, azonosították a legfontosabb sejteket és a sejtek által termelt mediátorokat, amelyek felelősek a tünetek kialakulásáért. Ezután az úgynevezett »célzott terápiákat« már célzottan a legfontosabb sejtek és mediátorok ellen fejlesztették ki. A biológiai injekciós terápiával szemben – amely szintén »célzott terápia« – ezek a kis molekulasúlyú új gyógyszerek tabletta formában szedhetőek és egy teljesen új gyógyszercsoportot képviselnek”

– ismertette Szegedi Andrea, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója.

Az említett betegségek kezelésében egyébként ma már multidiszciplináris szemléletmódot kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a bőrgyógyászok szoros együttműködésben dolgoznak több más szakterület – például belgyógyászat, gasztroenterológia, reumatológia, gyermekgyógyászat vagy tüdőgyógyászat – képviselőivel.

A könnyebb felismerés is fontos cél

A szakmai fórumon a bőrbetegségek új felosztási rendszereiről is tanácskoztak a résztvevők. „Az utóbbi években számos kórképről derült ki, hogy nem egy betegség, hanem egy nagyobb betegségcsoport része. Most zajlik a betegségek új felosztása, logikusabb, érthetőbb csoportosítása. Nagyon fontos megismerni az alosztályokat, az alcsoportokat egy nagy betegségen belül, hiszen így képesek lehetünk arra, hogy a kórképeket könnyebben, pontosabban diagnosztizáljuk és eredményesebben kezeljük” – hangsúlyozta Szegedi Andrea.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra