Napsugárzás hatására kialakult foltok az arcon

Az egyenletes bőrszínt megtörő sötét foltok sokak számára okoznak bosszantó problémát. Különösképpen nyáron találhatjuk szembe magunkat a nemkívánatos bőrhibákkal, amikor a napfény nem csak a már meglévő foltokat erősítheti fel, hanem könnyen újakat is előhozhat.

A rendszertelenül foltos bőr az egyik leggyakrabban előforduló kozmetikai probléma a nők körében. A bőrben található festékanyag (melanin) okozta pigmentfoltok általában az arcon, a homlokon, a szem, illetve a száj körül, jellemzően szimmetrikusan jelennek meg, de idősebb korban a kézfejen is előfordulnak. Télen halványabbak, nyáron pedig - a napfény hatására - besötétülnek, és könnyen tovább is szaporodhatnak.

A naptejhasználat leggyakoribb hibái A nyár a napfürdőzés főszezonja, ilyenkor mindennél fontosabbá válik a fényvédelem. Az alábbi 5 dolgot azonban sokan elrontják a naptej használatánál.

Bár a pigmentfoltok esetén is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, a már kialakult probléma is kezelhető. Ennek érdekében érdemes olyan napvédőszereket választani, amelyek egyszerre fogják vissza a festékanyag termelődését, gátolják azok kijutását a sejtekből, illetve gyorsítják a már termelődött pigmentek eltávolítását a felszíni bőrrétegből.

Megelőzés és kezelés

A már kialakult, de még halvány foltokat megfelelő kozmetikumokkal otthon is kezelhetjük. A legfontosabb a megfelelő, magas faktorszámú (SPF 50+) napvédő termék kiválasztása. Érdemes hangsúlyozni, hogy a fényvédőszerek használata nem csak a napozás során nélkülözhetetlen, hanem a mindennapokban is. Ráadásul naponta többször, amennyiben bőrünk napsugárzásnak van kitéve, vagy ha például intenzíven izzadunk.

A napfény nem csak a már meglévő foltokat erősítheti fel, hanem könnyen újakat is előhozhat.
A napfény nem csak a már meglévő foltokat erősítheti fel, hanem könnyen újakat is előhozhat. Fotó: Getty Images

Ehhez célszerű olyan maximális fényvédelmet biztosító készítményeket használni, amelyek serkentik a bőr természetes védekezőképességét. Elérhetőek már olyan praktikus, stift formájában alkalmazható napvédők, amelyeket nem csak az arcbőrön, hanem az orron, ajkakon, füleken, valamint hegeken és anyajegyeken is biztonságosan használhatóak. Ajánlottak például azok a kozmetikumok, amelyek a felületi UVA/UVB fényvédő hatásuk mellett valódi belső biológiai védelmet is nyújtanak. Ezek rendszeres használatával hatékonyan megőrizhető, illetve stimulálható a bőr védelmi rendszere: biológiailag óvják a bőr sejtjeit és szöveteit.

Melazma: nem csak terhesség alatt

A hiperpigmentáció egyik fajtája az úgynevezett melazma, ami szintén sokakat érint, elsősorban a nők körében. Különösképpen a várandósság ideje alatt és után jelenik meg az arcbőrön, éppen ezért terhességi maszknak is nevezik. Bár a melazma leggyakrabban a szervezetben végbemenő hormonális változás hatására alakul ki, nem csak a várandósoknál jelenhet meg: előfordulhat változókorban, valamint hormonális gyógyszerek - például fogamzásgátlók - szedése során is.

A melazma szintén a festékpigmentek túltermelődése miatt jön létre, amit például a megnövekedett ösztrogén szint mellett az örökölt hajlam, a nem megfelelő kozmetikumok használata, a nagymértékű UV-sugárzás, és az új tanulmányok szerint a látható fény is előhívhat. A nagy, sötét, elszíneződött foltok az arc főként olyan területein alakulnak ki, amelyek leginkább ki vannak téve a napsugárzásnak: arccsont, homlok, felsőajak, orrnyereg. Jellemző rájuk a szimmetrikus elhelyezkedés, a szabálytalan kontúr és homályos élek.

A melazmás bőr fényvédelme

A melazma megelőzéséhez és kezeléséhez elsődlegesen fontos a magas faktorszámú napvédőszerek használata. Javasolt célirányosan erre a bőrproblémára kifejlesztett fényvédőt alkalmazni. A jól megválasztott napvédők az UV-sugárzás ellen megerősített védelemmel és a melazma kialakulását megelőző aktív összetevőkkel minimalizálják a pigmentáció kockázatát, és halványítják a már meglévő foltokat. A speciálisan sejtszintű biológiai védelmet nyújtó készítmények képesek aktiválni a bőr természetes védekezőképességét, miközben megóvják a sejteket, megelőzve ezzel a korai bőröregedést is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)